Feeds RSS

Monday, November 9, 2009

Sungguh pantas masa berlalu

Dear nice looking diary,

Syukur, kerana Balqis anak pertama aku yang sudah berumur setahun setengah itu dilahirkan dan membesar dengan keadaan baik. Ada ketikanya ada juga termenung sendiri, memikirkan amanah besar yang dipikul itu. Pastinya aku tak lupa ketika menyambut kelahirannya dulu, saat pertama bergelar bapa, terkebil-kebil melangkah saat dipanggil masuk seorang diri dalam labour room...aku masih tersangat muda, tidak tahu apa-apa tentang itu, dapat melihat wajah si kecil yang masih belum diberi nama itu detik yang terlalu istimewa, tiada perkataan yang mampu dipadankan dengan situasi itu. Detik yang beremosi itu terlalu sukar bagi aku mengawal titisan hiba itu dari menitis menyembah bumi...ku alunankan azan ditelinga kirinya, mudah-mudahan ia menjadi anak yang solehah, jauh dari bisikan syaitan yang durjana.

Banyak perkara ku pelajari sepanjang membesarkan si kecil yang kini berusia setahun lebih itu, pertama pengorbanan, setiap orang pasti melaluinya, saat dimana orang dibuai mimpi enak, bapa ini harus bangun dan berjaga menguruskan lampin berak dan susu si kecil yang baru hadir menyerikan dunia dan pulang kerja memasak untuk isteri yang berpantang. Mungkin aku ini terlalu sangat ingin berdikari, semua itu aku mahu kucuba sendiri.... sedaya upaya untuk tidak menyusahkan orang disekelilingan.. Aku tidak ingin melepaskan peluang itu, untuk menyelami perasaan ibu ayah yang membesarkan aku dahulu. Sudah adatlah kalau ia bermula dengan kesukaran. Aku bukan mahu sangat mengungkit kisah lalu, tapi sebagai sumber inspirasi, pengorbanan my mother tidak harus dilupakan, ia tetap bersama sepanjang zaman. Sepanjang berpantangnya dia, melahirkan adik-adik aku, tidak langsung aku dapat melihat dia menyentuh makanan berzat seperti daging dan sayuran, perutnya hanya sekadar berisi ikan kering bakar dan nasi putih di sepanjang hari. Berzat atau tidaklah diletak dalam syarat berpantang, padanya memadai untuk ia mengenyangkan. Bukan langsung tiada keinginan, tapi kerana kemiskinan...

My diary,

Pengorbanan ibuku itu bukan sedikit, tidak harus dilupakan dalam catitan ini. Salah satu adik , kini menuntut di Egypt, juga lahir dimusim tengkujuh seperti aku, musim yang amat dibimbangi penoreh getah seperti my mother... sumber pendapatan bukan hanya terjejas... tapi akan terputus dek kerana tiada sumber lain lagi yang mampu diusahan dengan pengetahuan yang mereka miliki. Sebab itulah, kadangkala bila keperluan mendesak, ibu terpaksa mengambil upah menebas...ambil upah memanjat pokok buahan manggis tuan tanah.. satu tugasan yang bukan langsung harus dipikul oleh seorang wanita. Kami adik-beradik masak dengan erti berdikari, memasak dan makan apa yang ada dengan sekadar. Walaupun nasib kita sudah ditentukan... bukan bererti kita harus putus asa berusaha kerana kuasa Pemurah bukan terletak pada manusia. Tidak peliklah kenapa setiap ulangtahun kelahiran, aku tidak teruja untuk menyambutnya.

My diary,

Samaada siang atau malam tak ada beza bagi sekecil itu. Tetap ianya masih lagi mahu rasa dibedung kemas seperti berada didalam perut ibunya sebelum itu, tidak selamat perasaanya dunia barunya itu. Dunia ini terlalu cerah, terlalu luas lantas ia diterjemahkan dalam bahasa tangisan... ada tangisannya kerana ingin dibelai...ada ketika tangisan kelaparan..ada juga tangisan supaya ditukarkan lampin yang baru. Tangannya akan terus menggapai-gapai, kakinya mengais-ngais mahu dibedung dan dibelai sepanjang masa.. sungguh comel si kecil itu. Tiada kemahuan apa-apa selain cukup masa dia disuakan susu. Tersedar aku hakikat ini, yang kita dulu pun sedimikanlah rupa, beriya-iya menangis, kerana inginkan kasih sayang dan belaian... alangkah malang bila ada antara kira yang dah berjaya...dia terpukau dengan keindahan dunia, dia alpa untuk membilang orang yang memberi kasih sayang suatu ketika dulu.. laju dia melangkah meninggalkan orang tuanya dibelakang, tanpa ada sebarang bentuk balasan atas kasih sayang yang diterimanya dulu..dia merasa seolah sudah mampu hidup sendiri dan tidak perlu membazir masa menyusahkan dirinya untuk orang tuanya.

Sebagai bapa aku juga gusar yang si kecil itu pun bakal dihinggapi perasaan sama seperti itu dihari tuaku nanti. Semua orang ingin jadi bapa yang terbaik untuk anaknya. Aku ini apa kurang nya, lebih kurang sama tapi terbaik mungkin dalam konteks dan definisi yang berbeza... terbaik bukan semestinya perlu ditunjukkan pada pakaian mahal, mainan mesti yang mahal. Kata motivator, anak-anak memang perlukan banyak perhatian. Perhatian yang macamana aku tidak mengerti kerana aku ada juga melihat, ada orang sekarang beriya-iya mengatakan sudah memberi perhatian anak-anak lebih dari cukup...tapi hakikat dibelakang anak-anak tidak jujur. Kita bangsa yang suka mempercayai sesuatu teori dan mengharap yang terbaik kerana yakin itu sahaja yang diperlukan dengan menolak ketepi pendidikan agama. Sebahagiannya ada yang mengambilnya sekadar yang perlu. Aku percaya model-model psikologi itu hanya Islam yang mulakan kerana kita ummat yang memang berpanduan hidupnya...penunjuk ajar kita Nabi Muhammad... gurunya iaitu Allah yang menciptakan manusia.. sudah lumrah yang pencipta lebih mengetahui apa yang terbaik terhadap barang yang diciptakannya. Lantas membuat aku ini terfikir aku mungkin lebih bercenderung untuk membentuk anak-anak tentang kerohaniannya.. Fakta yang aku percaya mampu mengawal semua itu.....bak kata orang sekarang Emotional Intelligence (EQ). Dalam istilah kita orang beragama, itu ialah akidah atau juga disebut credo... Lebih malang aku melihat bangsa kita, mendidik anak supaya jangan buang sampah merata-rata, tapi kita masih juga tak ubah sikap.. meninggalkan sampah di tempat awam... sedih betul. Aku banyak belajar contoh-contoh begini daripada orang barat walaupun EQ mereka tak seberapa, tapi intergiriti patut kita respek.

Bukan tujuan untuk meninggi-ninggi, aku memang lebih sanggup memenuhkan kereta sendiri dengan sampah yang aku kusimpan daripada membuang merata-rata ditempat awam, pertama, kerana malu kita sebagai orang islam diwar-warkan umat yang paling cemerlang dalam bab-bab kebersihan, dan bab-bab menjaga sensitiviti orang yang juga mempunyai hak keatasnya, contoh paling mudah, macam ku katakan tadi, bila kita tinggalkan sampah ditepi pantai, kita sebenarnya dah beri satu ketidaksenangan pada orang lain. Perbuatan kita dah memberikan pemandangan yang kurang menyenangkan pada orang dan itu berdosa pada aku. Aku mahu mengambil berat hal itu untuk generasi ini, kerana aku tak mahu mereka bakal menjadi penganut ajaran Islam yang tak menjaga hal-hal yang dikatakan remeh sebegitu, lalu memberi satu imej tidak baik pada orang yang bukan islam. Aku bukan memandang kebarat tapi dalam hal sebegini aku lebih menghormati orang barat. Keintergritian mereka kita tak boleh pertikaikan, contoh yang lebih jelas, kalau dipantai orang-orang barat akan bertelanjang dan tidak pula menjadi kesalahan.. jadi semua orang tidak rasa sensitif dan sedia tahu kalau mereka nak telanjang pergi sahaja ke pantai. Tapi kalau masuk dalam kereta mereka akan pakai tali pinggang walaupun melalui jalan yang tak ada polis. Mereka pakai kerana kesedaran bahawa, itu peraturan yang boleh menyelamatkan dari kemalangan bukan kerana takut disaman. Begitu jugak dalam hal lain, seperti contoh mendahulukan pedastrian..mendahulukan orang yang baru keluar lif. Cuba untuk bersikap ramah menegur orang yang tak dikenali dengan sekurang-kurangnya perkataan hai, hello atau good morning.

My diary,

Saja aku membawa Balqis kekedai pagi tadi sebagai peneman, sudah pandai dia menunjuk itu dan ini supaya aku membelikan untuknya. Aku menegurnya.. itu tak best la kakak.. lalu dia akur, Nah, cepat-cepat aku meberikan sebuku roti Gardinia coklat sebelum dia fokus dengan permintaannya.... langkahnya yang masih baru itu masih belum berimbang... seronok bila melihat dia sudah berkehandak berkejaran dengan seeokor kucing dikedai itu.. Maklumlah sudah dapat kaki walaupun dalam kondisi masih bertatih dia kini sudah pun ada kemahuan sendiri... adil sungguh Tuhan, memberi ruang untuk kita mengecapi zaman ketika tiada berkemahuan apa-apa... Sungguh pantas masa berlalu...Tak sabar pula menanti kehadiran sikecil baru, cahaya mata kedua aku untuk ditimang-timang... yang tidak ada apa kemahuan padanya!Friday, November 6, 2009

Rindu untuk berpetualang

O.R Tambo 2009


Dear diary,

Terbayang-bayang suatu ketika dulu yang aku adalah seorang yang sangat bercita-cita tinggi walaupun SPM nya tidaklah setinggi mana. Aku mamandang teman-teman aku yang melanjutkan kesekolah yang ternama dengan satu perasaan-- seandainyalah aku ini seperti mereka yang jalannya sudah diterangi, alangkah bahagianya. Tinggi menggunung cita-cita aku itu hingga menjadikan aku manusia lone ranger, merempuh apa sahaja halangan tanpa rasa silu dan serik. Mulai saat itu aku tidak menoleh kebelakang lagi...

Tadi, lama aku merenung album digital yang ada dlm simpanan hard disk itu, hanyut seketika dalam bayangan merenung sejauh mana kemajuan yang sudah ku kepergi. Aku masih belum puas mengejar angan gilaku itu. Begitulah terdetiknya dalam doaku--aku berharap agar ada sesuatu yang bermakna dapat kutinggalkan kepada sikecil yang bakal menyambung warisan walaupun aku tidak memiliki walau seinci gambar untuk boleh ku jadikan kenangan waktu kecil dulu.

My diary,

Dulu sewaktu di bangku sekolah, niaian 20 sen pada aku cukup bermakna bagi mengisi ruang perut yang selalu dibiarkan kekosongan. Memadailah dengan menelan sebiji donat dan secawan sirap sejuk.. atau adakala aku ingin mengikut teman-teman membeli nasi lemak di kantin, aku sudah bersedia berlapar disekolah untuk sehari dua supaya esok atau lusa dapat kubeli nasi lemak kuidamkan. Aku habiskan masa diperpustakaan demi melupakan waktu rehat. Apa yang aku perasan, perangai itu terbawa hingga sekarang, ke perpustakaan walaupun bukan untuk membaca macam bukan lagi kejanggalan. Kdg2 aku saja kesana hanya pinjam buku-buku... walaupun aku tahu aku tak akan membacanya.

Berjalan kaki berpuluhan batu dari rumah kesekolah dengan kasut yang rabak. merempuh jalan lama yang berbelukar, menyusuri titian usang kecil demi memendekkan jarak perjalanan. Mengutip getah sekerap dihujung minggu bersama my mother, memetik kulat yang tumbuh dipokok tumbang selepas waktu hujan, paku pakis di belukar untuk sayuran..berak dan mandi disungai sebagai rutinan, berkongsi hasil tanaman kontang di tanah orang. 'Sebesar' itulah dunia yang kutahu pada masa itu.. tiada siapa yang menyakini dan memberi harapan apa-apa pada manusia seperti aku kerana adatnya semua orang tahu. Itulah perjuangan yang tidak siapapun akan faham kecuali orang yang melihat dengan mata hatinya, berfikir dengan akal yang dimilikinya. Semua itu bermakna buat aku.

Berpetualang

My diary,

Masih terasa moment bila mendapat berita peluang bekerja dibumi asing, mulanya aku tidak percaya aku deserve untuk semua itu. Pilot yang membawa penerbangan MAS ke Johannesburg malam itu begitu harmoni dan islamik. Aku sebenarnya tidaklah merasa kekok, kerana bukan kali pertama aku pernah terbang. Cuma beribu persoalan menyulami aku malam itu, destinasi kali ini bukan lagi KUL-KB. Tak nampak langsung kelibat anak melayu menjadi penumpang kelas ekonomi malam itu melainkan aku, selebihnya ramai penumpang ke Cape Town dan Bounes Aires. Mendaratlah aku di O.R Tambo airport keesokan hari, terkontang kanting melangkah kaki seorang diri di bawah bayu afrika selatan yang menyucuk urat-urat sendi. Sumbang rasanya langkah kaki bila berseorangan dibumi orang. Transit sementara itu melelapkan aku seketika, bila tersedar.. terasa benar kehilangan my wife dan anakku..terasa seolah mereka mencari-cari..aku baru menyedari yang rupanya aku kini berada berpuluh ribu batu jauh dari mereka. Masih ada satu lagi penerbangan perlu diambil untuk sampai ke Blantyre. Lambaian my wife dan balqis disaat menghantar di international bording KLIA semalam silih berganti diminda. Balqis masa itu baru 8 bulan. Sayu meninggalkan sikecil yang tak mengerti apa-apa. Syukur, tak begitu sukar perut melayuku menukar tabiat nasi kepada makanan ruji lain. Aku mudah menyesuaikan apa sahaja makanan, roti , pizza, potato chip, tapi ia taklah semudah mana..sebenarnya yang mengawal diri kita hanya mental. Setiap traveller memang harus bersedia mental.

3 bulan kemudian, aku pulang dgn membawa berita gembira, 3 tiket penerbangan semula ke Malawi sudah ditempah, langkah dagang kali ini diiringi anak dan my wife. Peluang apakah ini? Sekali lagi ku menginjak kaki di OR Tambo, Singapore Airline tadi tidak menyediakan sarapan pagi seperti yang aku jangka, tambahan pula sukar mendapat makanan halal di situ, nasib ada satu kedai sandwich walaupun dijual sebelah menyebelah dengan beacon khinzir. Itu aku kira tawakallah.. Pengalaman berharga ini tak akan boleh dibayar dengan wang ringgit.. Pengalaman berperang dengan nafsu untuk keluar dari kepompong 'minda kelas ketiga' seorang anak melayu.

Kalau dulu ditempat sendiri aku rasa, aku sudah berusaha lebih dari orang lain, tapi definasinya sungguh berbeza bila ditempat orang.. disini wujudnya persaingan. Disini aku sempat belajar apa itu makna urgency yang sebenarnya.. kalau kita tidak bersungguh-sungguh, semua usaha jadi sia-sia kerana kita dikerumuni ramai pesaing yang bermacam bangsa. Suatu hari aku terdengar orang yahudi cuba melobi, untuk mengambil alih kerja yg syarikat aku buat disitu. Jadi aku belajar apa itu kesusahan, dugaannya extra ordinary.. memang tiada ertinya kalau berada ditempat orang tanpa rasa sebarang kesusahan.

Aku membayangkan melayu kita yang bersenang lenang di negaranya belum pasti sanggup menghadapi semua itu kalau masih bermindakan 'keja cincai tak apa, asal cukup bulan gaji dapat' ...jika minda kita tidak segera diubah, 10 20 tahun lagi mungkin kita tak mampu untuk mengejar bangsa lain yang sudah beratus tahun maju kehadapan. Peluang itu membuka luas mataku, untuk keluar dari kepompong kemalasan, kadangkala kita perlu ambil sedikit masa merenung diri, menyelongkar rahsia bangsa lain di luar sana melihat bagaimana mereka memulakan hidup ditempat orang, tak usah jauh-jauh, kita tengan Indonesia dan bangladesh yang datang ke Malaysia. Andai kita rajin berusaha, campaklah dimana-mana pasti tumbuh. Jangan merasa hairan kalau terlihat bangsa cina dari tanah besar yang sepatah haram tak tahu bertutur Inggeris tu pun boleh hidup merata di segenap pelusuk Afrika... terus terang saja kita bangsa yg tak mahu susah-susah. Nak dapat kontrak dengan cara senang, cukup sensitif tentang hak istimewa itu walaupun berada di negeri sendiri. Markah kita lemah dalam persaingan.

Sayu aku melihat ladang-ladang gandum yang membentuk lingkaran dari corong tingkap pesawat Airbus SAA, seakan ia melambai ketika aku mengambil keputusan pulang ke Malaysia. Aku meninggalkan perjalanan yang paling manis dalam hidupku. Aku pasti merindukan lawak jenaka Jean yang selalu mengusik hati, teman sekerja yang baik seperti Anthony, Mike dan Maga . Ku renung gambar-gambar kenangan itu lama-lama, membuat aku rasa rindu untuk berpetualang lagi. Destinasinya.....ku tinggalkan menjadi tanda tanya.. Wasalam.


Kepulauan Madagascar from the airThe screen...saja aku snap masa pegi first time aritu, igtkan itu pertama dan terakhir dah.

Perlukah aku menulis seperti ini lagi?

Dear diary,

Duniaku gelap suatu masa dulu, aku ini buta segalanya.. ku fikir tuhan saja membiarkan kerana ingin menduga usahanya kita.. minda dijajah oleh manusia terus menerus...aku tidak langsung terfikir aku akan jadi manusia yang berjenama.. jenama seperti cikgu, pegawai, pengampu dsb...ku fikir aku hanya mampu menyambung karier seorang penoreh getah atau sepaling tinggi pun, seorang pemuda kampung yang tak ada masa depan dengan kerja yang tidak menentu...mungkin seorang buruh binaan rumah.. atau seorang operator kilang. Tidak langung terdetik aku boleh menenjakkan kaki sejauh2 benua.. di bumi Afrika Selatan yang jauhnya berpuluh ribu batu, duduk dibawah angin sejuk 5 darjah celcius.. bersosial manusia yang pelbagai warna kulit..perbagai jenis warna mata..sehujung pelusuk holand, romania, perancis.. rasa seperti bermimpi.. tidak pernah aku berangan untuk mengejar semua itu dulu.. kerana secara adatnya mustahil daya yang aku ada ini untuk menggapai untuk semua itu. Aku kenal benar siapa keluarga hina ku ini... aku mula bangkit dengan berkongsi warna warni kehidupan, influence dari membaca kisah2 pakwattan salah seorang perantau di U.K 90an membuka tirai yang menutup minda aku yang sempit selama ini. Objektif aku berkongsi plot suka-duka aku yang mungkin ada manfaatnya untuk manusia lain... yang masih kegelapan.

Hakikatnya dunia ini sungguh menyeronokan! membuat kita tak puas-puas mengejar sesuatu.. Aku sedikit2 mencatit kisah silam yang tak putus memberi aku semangat untuk berjuang...dari sekecil2 diari hingga seluas2 blog.. menulis adalah satu keputusan mengukur pencapaian diri aku untuk dipamerkan sebagai renungan, tatapan buat manusia yang berakal.. betul atau tidak itu hanya cetusan peribadi hamba pacar yang hina. Aku bukan orang sastera yang reti mengarang kisah dongeng... semua yang ku tulis itulah realiti.. jalan yang sudah aku lalui berzaman lamanya masih belum lapuk ceritanya... Tanpa tulisan seperti itu aku bimbang kisah yang bernilai itu akan luput dari ingatan ini... rugi kalau nilai yang baik ada dalamnya pergi tanpa catatan.

Mungkin lately.. ramai yang salah pandangan.. lebih-lebih lagi aku salah seorang manusia yang pelik... tapi aku bukan lupa daratan!! Kalau benda yang kita buat betul kenapa kita nak takut. Contoh ada sikit kena mengena..ditakdirkan aku dijodohkan dengan salasilah negeri 9... pada mulanya ramai penasihat tak berbayar cuba menakutkan my mother.. aku mana peduli. Selama mana kita nak ikut telunjuk orang. Takkan keputusan hidup mati kita orang tentukan? My point, as long fullfilled syarat yang islam beri kenapa kita perlu takut, tuhan tak letak syarat negeri mana orang itu..warna kulit apa orang itu.. kita kena akui susah utk keluar dari kepompong yang menghantui generasi ini..kenapa perlu sempitkan pemikiran sampai begitu rupa. Walaupun permulaan agak pahit tapi aku percaya akan ada manisnya! Itu antara contoh warna warni hidup aku ni..

Tak semuanya cerita dapat aku diingat dengan baik, namun ada plot-plot yang aku cuma nak highlightkan sejarah suka dan duka aku itu hidup sebagai pendatang, stranded dibumi asing...yang mana setiap detik cukup bermakna kerana didalam itulah adanya pelbagai kisah, dari sebesar2 perjuangan kami untuk menjadi seorang manusia yang yang diiktiraf warganegaranya hingga sebawah-bawah pengiktirafan iaitu pengiktirafan manusia yang mengukur jurang kefakiran membuat tidak layak untuk kita mendekati mereka dan orang ini, kini mula2 menyebut keberuntungan yang kami raih..tanpa memandang zaman air mata yang dilalui... tiada apa rahsia untuk dibongkar melainkan sabar, rajin, usaha dan tawakal. orang kita sememangnya 'pelupa' dalam setiap kejayaan pastinya ada zaman jerih payah.. Permulaan kehidupan itu penuh dihantui ketakutan...gelap gelita hidup tanpa sebarang petunjuk.. hidup dalam keadaan masyarakat hanya semata-mata menilai manusia atas dasar duit bukan ilmu pengetahuan. Mereka tidak bersalah...cuma aku tiada bukti yang menyatakan duit adalah bukan pengukuran yang adil untuk manusia itu mulia atau tidak. Wassalam.