Feeds RSS

Friday, February 27, 2009

Mustahilkah ini?

Nampak orang yang berdiri dalam gambar tu? Itu bukan saya, tapi saya mengkagumi orang itu. Terbayang, saya duduk didepan itu, dengan ilmu matematik penuh didada. Wah! Jauhnya pikiran ini melayang malam ini. Saya mengimpikan suatu hari nanti saya akan duduk di situ.

credit : wikipedia
P/s : Dream is possible - faizalondon.blogspot.com

Mr Naked Chief versi Abbi Balqis

Salamalaik to my dear readers, ops... readers? Apa ramai sgt ker yg baca blog saya ni... But anyway, ramai tak ramai...tu apa ada hal. Kita semua maklum, this is not commercial punya blog.. Tulis syok2 sendiri jer.. Kalau tak der org baca tak semestinya kita tak payah menulis. Dlm dunia blogger, semua org ada pendapat sendiri kenapa dia menulis. Org mcm saya, walaupun tak der apa sgt nk tulis apa, yg penting saya ada space utk berinformation exchange dgn anda.

Hari ni, user training mula lepas jumaat, adalah masa sikit utk tenung2 blog. Training harini dah masuk hari keempat. Semuanya lancar... Esok ada setengah hari training. Ahh.. Penatnya.. Balik rumah tadi elektrik pulak tak de.. haduh tension2. Saya dah lama tak bercakap pasal politik. Kat sini mcm2 dah saya dengar, mcm cepat je semua benda berlaku. Dalam sebulan saya kat sini, mcm2 benda aneh yg berlaku kat Malaysia terutamanya jenayah politik. In fact, buatlah mcmana taktik sekalipun, rakyat Malaysia tidak sebodoh yang disangka Najib.

Politik malaysia makin hari nmpk makin celaru... Kacau bilau habih sakat isteri rosmah nak jadi PM. Politik kotor mcm tu kalau berterusan, boleh buat negara hancur... Senang cerita saya nak kata kat sini, jom tengok semula kegemilangan Islam dulu, sistem kita sistem terbaik. Islam itu ada sosialnya, ada kebajikannya. Orang silap bila mat saleh labelkan islam dgn ekstrim...kita pun terikut sama, kdg2 tu org kita sendiri tak suka cara pak2 lebai, alim ulamak kita. Negara kita dh ada capable utk jadi maju, tapi kerana kita dah terjerumus kepada krisis kepimpinan yang mcm ni, yg sibuk kata nk perjuangkan melayu sgt tu tak de pun sibuk mana, sibuk nak isi poket ada la... itu parti tu punya hal lah. Yang kita ni, apa punya ‘bongggok’ manusia mcm ni, nak kaya.. ada cara dia...usahalah, memalu kan betul. Org kita ni, pantang org hulur duit.. tengoklah kalu time mengundi kt kampung saya, dpt kain batik sehelai pun sengih, gula sekilo pun sengih.. bnyk org igt duit tu segalanya, habis rosak dunia ni.. kalau boleh kepercayaan kepada tuhan pun dia jual agaknya.. Kita inilah masyarakat yang dah menjurus kepada keruntuhan moral agaknya, kecik2 lg dok sangat bg mkn anak dengan duit rasuah, lama-lama, cucu cicit kita membesar dgn hasil yg tak berkat. Org mcm ni hidup dia rasa mcm takkan mati... rasa lambat je lagi nak mati.

Ok, politik biar la politik. Krg panjang2... susah nak stop. Anyway, ada satu benda nak bagitahu. Anda pernah dengar perkataan RTFM? Harini mungkin anda akan tahu apa itu RTFM.. benda ni tak asing bagi developer mcm saya. Or mungkin sedikit asing bagi anda. Untuk tak nak kena RTFM, saya tak akan ambik risiko untuk tanya org benda common2 simple kalau melibatkan kerja. Sebab apa, orang teknikal selalu rajin mencari sendiri benda2... jangan lah nak cuba2 tanya benda bodoh, karang kena balas dengan RTFM. Bagi mat salih cara tu sangat sopan berbanding bagitahu terus terang. Anyway, mari tengok apa yang wiki kata tentang RTFM. Kalo orang lain cakap RTFM jangan pulak sengih ingat dia puji kita. OK?


RTFM is an acronym for the statement "Read The Fucking Manual". This instruction is sometimes given in response to a question when the person being asked believes that the question could be easily answered by reading the relevant "manual" or instructions. It is also used to tell someone to try to help himself/herself before seeking assistance from others


Apa guna, jadi developer kalau tak tahu short form2 ni, ada lagi… ni contoh2 nya

· STFW ("Search The Fucking Web")
· GIYF ("Google Is Your Friend")
· JFGI ("Just Fucking Google It")
· UTSL ("Use The Source Luke")
· RTFA ("Read The Fucking Article")

http://en.wikipedia.org/wiki/RTFM

Anda pun kalau tak nak kena JFGI kenalah banyak2 google kalau nak tahu sesuatu.

Finally, let me show you something yang berlaku kat dapur rumah saya last week… kalau sempat catch gambar tu maknanya, saya sorang2 la kat rumah tu. Saya bangun awal pagi tu, ada masa lebih sikit, tak de idea nak masak apa sebenarnya, Cuma terfikir untuk berbuat sesuatu.. Memula kalau nampak tepung tu, saya nak buat lempeng.. tapi memandangkan saya baru teringat ada belen nasi semalam, terus tukar plan nak menggoreng nasi pulak. Nama menu hari itu ialah Nasih Goreng Campak-campak. Therefore, marilah tengok2 step by step mcmana the campak-campak di kerjakan...


Note : Sekali tengok mcm blog masak-memasak gituh, gambar ni sebenarnya bertujuan nak eksen kat ummi balqis. Heehehe.. jangan jelesiii OP disini telah menyamar jadi tukang masak skejap!! Hehe.. Jom tengok Abbi balqis kita, apa dia buat.








P/s: Naked chief sbb memasak dengan memakai boxer. Dok sorang2 takpe tak dosa. Okay. Hehehe…

Thursday, February 26, 2009

Siri bercakap dengan komputer (1)

Saya tak ada jawapan kenapa saya tak ada wallpaper yang fancy2 mcm org. Sebenarnya saya tak tahu pun nak tunjuk apa sebab semuanya tu jobs yg tengah running dan dikerjakan at the moment, saja tetiba terlintas nak buat ni. There you go.. my machines. mereka-mereka ni boleh faham bahasa saya, dan saya boleh faham bahasa dia. Itu namanya siri berkomunikasi dengan mesin..... hehe. mcm ambik sempenah tajuk buku tamar jalis, siri melangkah ke alam jin. Suka betul saya buku ni.\\\n


Cara nak darab nombor 2 angka dengan 11

Wah, sudah mcm cikgu matematik la ni saya ni. Sometime, berangan tu bagus jugak untuk diri sendir. Hakikatnya kita patut berkongsi apa yang kita tahu. Kena ingat jugak yang bukan semua orang menaip blog untuk expresskan dia pakar dalam sesuatu benda. Ada orang dia memang betul genius, ada orang genius pun tak apa pun tak, itulah saya. Tapi kita semua ni orang, semua yang lahir asalnya hebat2 bak saya qoute kata2 seseorang dalam satu laman web.

"Every child is born a genius. We degenius them as they grow up." I pondered over this and realized that it was so true. We, as adults, have so many set ideas and thrust our views on the child, who is so full of curiosity, energy and new ideas."


Sometime kita patut bersangka baik, pada orang yang mungkin secara tak sengaja dia memang nak syok2 , saja2 enjoy, dgn kehebatan yg ada pada dia. At the end kita pelajari sesuatu daripada apa yang dia tahu. Yang kita... daripada tak tahu kita jadi tahu. Ada orang dia copy and paste dari org cakap kat dia pastu bercakap pada orang lain mcm dia yang best.... Tapi ini saya nio hanya kongsi untuk anda. Hehe.

As saya dah mention sebelum ni, saya memang adicted dengan nombor dan problem solving. Sebab itulah saya suka buat pasal... hehe. Maka ini salah satu kerja sampingan yang dibuat kalau time surfing. Semalam saya berusaha dapatkan sebanyak mungkin common error yg selalu orang buat tentang matematik. Banyak orang selalu konpius bila operasi yang melibatkan parenthesis, sekalipun dia student matematik peringkat universiti. Ada seorang Profesor tu membebel pasal student dia ramai konfius benda2 simple. Kadangkala tu 2 bahagi 0 pun org cuba nak solve tak boleh fikir, sbb konfius dibuatnya. Sebabtu saya kata belajar matematik tak sama mcm sejarah. Matematik bukan ingat fakta dan tahun. Saya pun membebel sama mcm profesor tu jugak ni. Ramai org salah anggap boleh blaja last minit sebab it all about formula. No it's not.

Kalau tak percaya profesor tu, percayalah kata saya. hehe. Eh tak, percayalah pada mathematics, coz mathematic make something easier, itulah alasan kenapa semua orang-orang kita harus sayangkan matematik. Senilukis pun ada matematik dia. Nak menoreh pun kena ada kira-kira matematik dia... berapa pokok boleh toreh dalam masa sejam contohnya. Sebab tu mek terrer matematik.... walaupun dia buta huruf tapi dia tak buta nombor.. Bagi those ibu2 boleh ajar contoh ini kat anak2 sambil masak. Gentleman pun, boleh la ambil kaedah ni kalau buat kira2 interest bank loan ke..

Cara yang mudah nak ingat, kalau nak mendarab sebarang nombor dua angka dengan 11, mudah kata sifir 11 untuk condition nombor yang x > 9, x < 100. Marih nok royak.

Katalah soalan itu 11 x 25 = ?

Kita maklum nombor 25, angka pertamanya ialah 2 dan kedua adalah 5. Letakkan angka pertama iaitu 2 didepan sekali untuk jawapan kepada soalan tadi seperti ini 2 ? ? . Pastuh letakkan angka terakhir sebagai angka untuk jawapan dihujung, jadi bentuk yang anda dapat sekarang ialah 2 ? 5 . Untuk yang tengah2 tu, hanya perlu tambah kedua2 digit tadi , 2+5 = 7, maka jawapan untuk 25 x 11 = 275 . Boleh la praktis untuk diri sendiri nombor2 selain 25.. Tapi berhati2!! Skill ini tak boleh dipraktis kan untuk nombor yang kurang dari 10. Hanya sah untuk di apply pada nombor yg berstatus puluhan. Mudahkan..

Tuesday, February 24, 2009

Hilang masa

Saya meneruskan 'tugas' menulis entry seperti biasa. Walaupun tak dapat sekerap dulu. Dateline2 yg gila buat saya tertekan dan kdgkala rasa nak balik. Bukan hanya gila sbb dateline, jugak sebab kerja yg sepatutnya utk 20 org dibuat oleh 2 orang. So, saya tak ada pilihan... tidak bnyk masa untuk menghuhakan diri blog2 yg selalu dilawati...mujur ada juga peluang utk akses gprs dekat PDA. Kehidupan internet saya hanya dh sepenuhnya bergantung sepenuhnya pada Pocket pc. Cukuplah dgn dpt guna dia utk download rss feed, email, chat. For the moment, tak ada masa untuk melayan internet, tak ada masa untuk privacy2 kt opis, saya mendraft entry di mobile word bila away dari ofis.

Yahoo messangger pun di iPAQkan ... hatta kdgkala perbuatan menggogle. Hoho... Naik buta mata sbb sgt kecik nk baca, tapi the best thing mobile opera boleh zoomkan website, tapi bukan pilihan terbaik utk web surfing kalau kt mobile pda. Kalau kt malaysia kirim salam nk buat mcm tu selalu, bill entah berapa juta kena byr... 24jam sehari. tapi sini selamat sbb bill telefon ni ditanggung TNM. Hahuha. Maka sebab itu, IPAQ, saya dan edgenya sentiasa tersambung 24jam.

Makanan

Tengahari saya selalu ke kedai pak arab lubnan atau kedai ayam nandos untuk menapau makanan.. Bandar blantyre akan sesak sekejap kalau time pukul 1 kerana waktu orang ramai keluar lunch akan masuk. Saya sengaja melajukan waktu lunch lebih awal sedikit dari orang. sebab utama jenuh nak menunggu.. sistem di sini pesan & sabar, dan tunggu dan tunggu dan sabar.


Kereta baru

Cewah...baru-baru ini saya dpt bwk kereta ala2 camry gitu,rasa mcm tah apa2 jgk mula2 dpt tu.. Nak reverse kena angkat lock dan tolak keatas sbb gear dia extravaganz bnyk, kerana nilah julung kali saya bwk kereta yg gear dia sampai 6.... siyus merabahaya... kenapalah dia tak terus buat sampai tujuh lapan..hehe.

Selalunya saya hanya kekedai lubnan tu bila hari2 terasa nak makan pizza, hari tu apa kena saya rasa beralih menu.. Mknantu nama Shawarma gitulah lebih kurang panggil dia, mcm nama dewa dewa hindu pulak tu kan. Biar susah disebut asal sedap dibedal. Dia rasa tak jauh beza dgn kebab pita, isi dlm ala2 sandwich, rasa isi dia mcm nak sama isi sandiwich yg kita selalu beli dkt subway, cuma kulit dia shj di tukar kepada roti pita. Mgkin dia nk mengarabkan sandwitch. Tapi sgt tak suka satu jenis sayur dia yg masam-masam tu. Bulih meresap keotak cas2 asid dia. Lately sy bnyk kn nasik plak kat kedai lubnan tu... Sbb nasib pak arab mmg sedap. Takkan dpt rasa kalau kt malaysia. Tapi harga sepinggan mahal nak mampuih.. 12 ringgit kita lebih kurang.

Kedai pizza kt blantyre ni berlambak, tapi kedai ali baba ni yg best. Pizza kt kedai ini terkenal bukan hanya kerana nama kedai dia ali baba... Terkenal cheese dia yg tebal dan melekat. Pizza hut kt KL pun x wallahh mcm tu..yg ni sure melekat kat muka kalau ditepek. Kalau anda tak de kerja & bercdg nak buat joke, dengan menepek muka kawan anda dgn pizza tu time panas2. Memang akan tertepeklah sampai sudah kawan anda. Begitula ibaratnya melekatnya cheese pizza kt sini. Apa pulak merepek nih.. Ptuihh.

Selain pizza tu, yg makanan ruji lain sepanjang saya kat sini cip potato dgn ayam, ada kedai ayam nandos yg halal kt bandar blantyre ni , boleh diangap halal sebab ada tanda halal terpampang kt kedai tu. Kira konsider halal lah tu Haha... Kalau dikira pada pekerja yg mengerjakan ayam dia, tak tahulah halal ke tidak, tapi perut saya ini bila tgk jer ayaam2 golek nandos terus menghalalkannya tambah bila time lapa. Tapi saya tahu owner kedai tu seorang india muslim. Takkan dia tak kisah halal haram kot... Tapi jgn keliru india kt sini ckp jer islam, pegi smbhyg pakai rantai emas. Sukahati dia abah tiri dia je, mana dtg hukum tah dia amik. Dah la x concern hukum hakam , berlagak lebih. Kedai dorang ni mahal, kt kedai nandos tu satu meal, kalau quarter chiken + soft drink sama dgn 850 kwacha. Mahal mcm nak beli kambing sekor, memang bangsa india yg berniaga kat sini, kaut untung bagai apa. Kesian tgk org malawi. Banyak lagi pun sbnrnya yang x mampu beli selipar, budak-budak dia berkaki ayam jer brjln tgh panas.. Mintak sedekah sana sini, Pagi2 gi skolah tgk bnyk yg tak beruniform sbb dorang tak de duit nak beli. Kat daerah ini India muslim kira bangsa paling elit dan berpengaruh, tapi silapnya masih terbawak2 dg sistem kasta pariappa. Tak mcm sivaji the boss mereka. orang2 seperti dorang ni dianggap seperti uncle tuck dan rakan2 pada org malawi. Cerita kat kedai nandos ni, saya ni ofkos nampak mcm org2 hebat sket la kt sini kan, kalau saya langkah je kaki dlm kedai tu tokey dia mcm tak sbr2, cpt2 tolong order menu pilihan saya yg slalu tu kt pekerja dia.. Quarter chicken and chip potato, Leg and Hot, dia akan tmpl special request pada kotak saya. Wahaha..saya adalah sebijik regular customer dia...jelas sekali org berduit dia melayan lebih, apa.. igt saya bnyk duit la sgt, haha.. Kalau tak pun mmg hampir hari2 jugaklah saya kesini beli mkn. Nak mkn pizza hari2 toke karipap pun boleh bengkrap.

Aduh, saya pening...sehari dua ini penat memikirin. Sgt sgt pening dan celaru fikirkan masa saya. Entah bila saya berpeluang pegi UK. Dlm bz2 tu, saya smpt berchat session bertnya khabar dgn Nora cibilzsonic, a friend yg nk tolong cari rumah sewa masa saya dulu2 plan nk blaja kt NCL. Tak lama lagi dia dah nak brangkat ker Scotland utk sambung Phd. Be a good muslim scholar! Saya nih masih belum pun bergerak kemana2, degree tah biler boleh betul2 fokus. Kejap benti kejap masuk... Belajar matematik pada saya diakui memang pening... pening... dan pening... Walaupun dgn hafal formula org kata kita boleh solve problem, kalu malas buat latihan masuk exam saya selalunya konfius. Saya, usah kata latihan, asgmnt pun tak sempat buat. Rasa nak berhenti kerja immidiately pun ada kdg tu.. Saya tak adil kan.. Saya ini kuat berangan... Semua saya nak dikejarin.

Balqis

Saya kerap jgk berhubung dgn isteri, maklumlah tak pyh fikirkan kos. Apa khabar puteri abbi? Dah pandai panggil nama abbi ya... good2. Jgn lupa utk jadi anak abbi yg paling terrer math. Rasa baru semalam saya disini.. Tapi hakikatnya sudah lebih sebulan. Saya akan miss lagi 2 bulan utk tgk balqis membesar.. sbnrnya 3 bulan ini sgt lama, baru sebulan dia sudah tu pun dia pandai memanjat, sikit-sikit ak merangkak, suka mimpi malam2, memanggil org sana sini. Esok lusa entah apa lagi lah yg dia belajar kat taska tu. Mungkin waktu dia menjemput saya di klia nanti dh pandai bertatih. Tak sabar ak tgk mcmnana dia memanjat.. Mesti comel kan ney? Dan yg penting skali untuk mndgr perkataan 'Abbi' yg pertama sekali keluar dari lidah seorang anak.

Ummi balqis

Nampaknya semenjak balqis dh mula tak nak menyusu badan, isteri saya lebih mudah sensitif. Maklumlah org perempuan ... Berfikiran mcm2. Pada jiwa seorang ibu yg melahirkan, mgkin balqis dh tak sayang pada dia. Dah tak perlukan dia lagi... Balqis lebih suka dgn akak2 taska katanya.. Saya mententeramkan ummi balqis dgn mengajar bnyk sabar, pasti ada hikmah tu kenapa dia dh tak suka breastfeed. Difikirkan, puteri kita itu masih kecil dah belum mengerti semua tu. Mudah2an dia kenal sape yg perlu dia sayang. Besarkan dan beri ilmu secukupnya itu tanggung jawab utama ibu dan ayah seperti kita.. Mcmne dgn mimpi haritu...ingat, Ad'uni, fastajiblakum. Jgn lupa berdoa, Allah suka mendengar rayuan hambanya yg merintih dimalam hari. Jgn lupa bertahajjud!

Dr Ojie

Buat adik saya seorang ni tgh final exam nun jauh di negeri Anbiya.. Good luck utk awak ya. Lakukan yang terbaik utk keluarga kita. Jgn kuat bergewam... Study first! Gewam tu, gewam jugak....but Exam please do the best! Insyaallah masa grad nanti kita sama2 bawak mek pergi mesir tgk kejayaan awak. Smoga mek sempat lihat kejayaan kita.

Bnyk lagi saya nak mention ni..Kalaulah saya ada masa yg cukup...kan. Bestnya. Insyaallah saya akan mencoret lagi perutusan dari bumi Malawi.

Salam dari perantauan.

Mwavi Rd,
Namiwawa.
Malawi

Monday, February 23, 2009

Lagu tema nota-cardoba

Lagu ni cukup memberi makna buat pengembara cinta ilahi., saya inginkan jadi tema blog nota-cardoba. Blog ini sekadar satu nota peringatan buat diri. Basically,saya suka hijjaz kerana suara munir sungguh merdu, kedua itu pastinya lagu-lagu ketuhanan mereka. Saya meminati lagu-lagu hijjaz dari sekolah menengah lagi... orang nk kata mat nasyid.. mat jiwang lantak pi. janji saya suka, ada org dia buat2 suka sbb org lain suka. hehe.

sila googlelah sekiranya nk dgr lagu ni. lagu hijjaz lain yg most-time fav, sifat mahmudah, sumayyah. Meh dptkan lirik lagu tema itu disini.

Berkorban Demi Cinta*
Album : Damai
Munsyid : Hijjaz

Bermula gemilang cahaya
Petunjuk pimpinan yang Esa
Menempuh jalan hidup di dunia
Cabaran yang silih berganti
Dugaan mematangkan diri
Mengajar erti hidup ini

Berjuang berkorban demi cinta
Suka dan duka suratanNya
Mengenal makna jalan bahagia
Masa yang silih berlalu
Semakin hampir saat itu
Ya Tuhan tunjukkan
Moga selamat bersamaMu

Biarpun bersama kekurangan
Namun bersyukur kurniaan Tuhan
Iman di hati sabar menjadi pemujuk diri
DenganMu ku punyai segala
Tak kan beruntung seisi dunia
Limpah kurniakan petunjuk bantuan
Tempuh hari yang mendatang

Semoga?
Sisa hidup ini tak kan terbuang lagi
Setiap detik masa dalam amalan jua
Jangan dipisahkan denganMu kebahgiaan

Semoga dengan ini jambatan menemui
Cinta yang sejati
Itu yang abadi

Berjuang mencari iman taqwa
Perisai menempuh pancaroba
Penentu tempat rahmat bahagia
Seiring teman dan saudara
Pimpinan tauladan baginda
Ya Tuhan bantulah
Moga selamat selamanya


p/s : permaisuri hati is another one adicted munir's song. Ummi balqis pasti suruh saya nyanyikan utk dia klu dgr dlm keta, saya tak nyanyi tapi memekak pandai.. tapi bagi saya dialah permaisuri hati.

Tuesday, February 17, 2009

The beauty of mulanje



Now, let have a look at on this.




http://picasaweb.google.com/cekedess/mulanje#

Monday, February 16, 2009

Kita orang orang yang double standard

Ah, lega betul harini dpt balik awal berehat, saya betul tak der mode nk mengadap komputer kt ofis tadi... Bukan kerana malas nk kerja. Saya dalam kemelut, sedih, kerana saya ini cukup lemah, lemah untuh menceritaka keburukan manusia, bnyk perkara yang saya tak gagal nak luahkan, tak berselera, dek muak telinga saya menadah.. selama 26 tahun masih sama, saya menerima dengan sabar, ..saya insan kerdil yg tak ada daya kekuatan untuk melawan, sampai satu tahap saya hnya akan paksa untuk berkata Emm. iya..emm.iya..emm..iya lah tu... Ehh..iya sgt la tu apa pulak tak iya...iya..iyaa... Teruskan.. saya tgh iya ni. Eh.. saya belum iya lagi kan.... hingga begitulah emosi tidak terkawal saya apalagi utk dituliskan dlm entry sebegini ini... saya kalau tidak kerana kesabaran, kdgkala rasa hendak saja dilungkupkan meja komputer itu. Tapi bersyukur krn sedaya utk menyejukkan hati. Semua kita yg tahu berfikir, faham kenapa Allah ciptakan individu sedemikian itu untuk kita hidup together, sekurang2nya Allah bagitahu kita dia tak pernah lupa kita dgn menguji hambanya.. Jika kita rasa bijak, hebat, pandai, excelent tak perlu susah nk membuktikan yg kita ini benar, baik, bagus, atau sebaliknya, takut2kan kita ni sebenarnya terlebih mengandai... Padahal ada yg lebih layak menilai kita, bukan bijak kalau seorang tukang rumah yg mahir menghebohkan yg dia itu mahir kpd semua org.. Mungkin lebih tepat, dia perlu beritahu kepada orang yg berkehendakan seorang tukang rumah tapi bukan org yg hendak kepada tukang kebun. Pada kita, siapa yg layak utk ckp dia mahir? Dia sendiri atau pemilik rumah? Itu contoh yang sangat mudah... walaupun sya berharap ia tidak diaibkan didepan mata saya suatu hari... Tetapi Allah tidak pernah menunggu lama utk buka keaiban si orang yg begitu. Mudah kan utk nk fhm konsep give and take. Saya tak mengharap ia diaib begitu tapi bagus kalu keaiban yg Allah dah buka tu buat si pembuat itu sedar yg dia sdg bermimpi.. Dalam dunia ni macam2 org ada.. Dan yg paling tak mustahil sekali, ramai org kita nk dipandang hebat dgn cuba bercakap kehebatan dia sendiri... Saya sudah masak, itulah politik yg semua org kena lalui dlm terutama dlm bekerja.

Saya ada satu cerita lain yg asalnya nk ditulis, tapi emosi ptg tadi telah membawa sy membebel tanpa sedar selama ini. Sungguh, pada saya kita lebih baik diam dari berckp dgn si org begitu.. Kalau kita layan.. buang masa, akhirnya kita jgk yg kena bodoh..ibaratnya mudah begini, seorg gila.. dia igt yg dia tak gila, sebaliknya org yg tak gila pulak dia kata gila..

Apa khbar orang malaysia? Lama betul sudah saya tak merasa nasi kerabu pakcik kelantan yg meniaga disimpang dekat ngan rumah saya..Tentu kalau jumpa saya nanti, dia akan sloroh pada saya bos , sekat kaya ni tok sir nak mari nah kedai kawe...haha.. Boss pada dia member yg akrab.. Gu, boss, demo.. Itu panggilan biasa yg org kelantan guna panggil kita utk tunjuk dia panggil kita dgn penuh rasa humble.. Orang kita mmg pandai bertutur, mahir dlm kiasan. Tidak seperti org putih, yg pandai, tapi tak ada peradaban yg seperti kita. Itu yg buat saya keliru, sepatutnya muslim seperti saya dan anda yg kedepan dari org west, tapi dlm kita sibuk berlumba dgn budi bahasa yg lembut itu, kita tak care pasal ilmu, jauh berbanding mereka, anak2 diajar dan terdedah kepada perbezaan pendapat, budaya. Jadi pada mereka tak ada salah orang Islam nk berdakwah dan mengamalkan cara hidup mereka dibarat. Kita yg islam pun, yg sekadar tahu sembahyang, puasa ni yg sibuk nak cakap apalah misionary kristian dok cuba tarik org islam kepada kristianiti. Itu double standard yg org kita bnyk tak perasan. sepatut2nya kita dakwah dia pun ada hak berdakwah, kita tak sibuk utk memperkuatkan benteng islam, dengan disiplin ilmu islam yg sebenar2nya.. Selama ini kita diajar dengan ketakutan, anak sembahyang takut kena marah kat mak, anak-anak kita takut utk kedapur mlm2 kerana ada hantu yg makan..kita takut berbuat melakukan dosa buka kerana kita benar2 faham konsep dosa dan pahala, tapi kita tahu mencuri akan ditangkap polis, kita tak diajar untuk berfikir impak mencuri beri kesan pada orang lain, juga pada orang islam.. Kita tidak terdedah pengetahuan yg tepat mengenai kenapa tak bole, kena kena buat, terutama dlm pendidikan spiritual dari kecil. Jadi berapa percent shja yg sedar, buat sesuatu dengan pengetahuan yg jelas mengenai apa kita buat. Dan kalau kita tnya skrg ni pada anak kita kena kita kena sembahyang dan berpuasa, saya pasti jawapan dia kerana mak ayah saya sembahyang saya pun sembahyanglah. Perbuatan tu 100% tapi pemahaman kita 0%. So no wonder pendakwah kristian mudah nk pengaruh anak muda kita tukar agama. Kefahaman kita kosong.

Sebut kata perbezaan sy nk juga sikit cakap mengenai kita orang melayu di malaysia, sangat taksub kepada apa yg dia pegang itu sudah betul, seolah syurga Allah hanya layak untuk mereka sahaja.... Allah tak hisab sesuatu melalui apa yg manusia nampak, kerana ada sesuatu yg manusia tak sedar, keimanan sebenar itu letak dihati.. Allah sahaja layak untuk justifykan even diri kita sendiri belum tentu syurga.. Tak pernah buat dosakah kita sebelum ini? Kita mana tahu org yg minum arak berzina, dia bertaubat dan taubat dia Allah terima dan esok dia mati. Pada sy mengata orang itu ini ia double standard....biar saya cerita apa yg saya tahu mengenai adat perpatih.. Saya mmg nk bercerita pasal orang adat perpatih pada asalnya, Orang minangkabau kalau daripada sudut sejarah, memang org yg bahasanya penuh berkias.. Bahasanya halus, klau dari sebutan tu nmpk, den, ekau, jang.. dan berkias dlm menyampaikan sesuatu hajat. Itu fakta sejarah, yg orang jarang tahu. Sejarah juga kata, org perempuan minang sgt rajin bekerja, bersawah trutmanya... Meraka ni hidup dlm organisasi yg tersusun. Suku ,perut, buapak, dikategorikan biasanya individu yg lahir dari susur galur yang sama.. Nenek moyang yg sama, bermaksud suku sakat bukan suku puak. Dalam suku tentunya ada ketua suku yg menjadi rujukan suku itu. Organisasi seperti inilah yg mengatur dlm hal kebajikan suku-suku dlm masyarakat minang. Dato' perpatih dikata berselisih pendapat dgn dato temenggung dlm hal mengatur hal furuk (cabang) ini, tapi bukan berselisih dlm perkara teras seperti kepercayaan mengenai ketuhanan. Dalam ahli sunnah memang akan ada perbezaan dlm hal2 cabang, mgkin cara sembahyang mazhab maliki lain dari syafie, tapi kita berpegang pada akidah yg sama. Ada org sembahyang tak berdoa, tak ada zikir.. itu tak langsung beri kesan pada akidah kita. Asalkan kita yakin yg sembahyang itu perbuatan membesarkan Allah.. Cara mana sekalipun, tetap Allah terima. Itu sebab orang sakit sembahyang dengan mata pun tak apa. Buat apa kita nk bermusuh kalau org lain sdikit be beza dgn kita.

Dari sudut ilmiah, ini satu istilah yg org selalu keliru termasuk saya pada mulanya, perkara ini core kepada yg buat andaian mcm2 pada pengamal adat perpatih iaitu dlm pemilikan harta, iaitu setiap suku memiliki tanah adat utk suku itu. Tanah adat itulah yg diwarisi mereka turun temurun dari nenek moyang belah perempuan yg akan diwariskan kepada anak perempuan sahaja. Ada alasan kenapa perempuan shja yg dapat mewarisi, pertama, tanah adat adalah tanah yg bukan kepunyaan individu pada asalnya.. Ia sejak berzaman dipersetujui adalah hak milik sesuatu suku, kemudian ia dibahagikan kepada mereka yg nak usahakan, bermakna kalau tanah itu tidak ada sape pun berhak, ia kalau tidak dituntut atau diusahakan, akan diberikan pula kepada org lain dari suku yg sama bertujuan membantu sesama mereka. Dari fahaman saya, tidak seorang pun yg berkuasa atas tanah tu secara mutlak, tapi dari segi undang2 memang tanah itu seperti kepunyaan individu. Kedua, atas faktor itulah, tanah itu tidak boleh dijual atau pindah milik sewenangnya dan telah dipersetujui hanya akan diwariskan kepada pihak perempuan shj. Budaya org minangkabau, untuk dipandang mulia orang lelaki mesti keluar merantau, mendalami ilmu agama utk memperkuatkan masyarakat mereka, bertahun2 mungkin tidak pulang. Dalam hal seperti ini, sebagai langkah mengelakkan kaum hawa teraniaya atau kemungkinan ada sebab musabab mereka ditinggalkan, tanah adat itu menjadi penyelamat pada kaum hawa, atau sekurang2nya kalau apa2 terjadi, mereka masih ada tanah adat utk meneruskan kehidupan dan menjana pendapatan dari hasil sawah. Manakala lelaki masih mampu berusaha sendiri. Kita boleh nampak betapa uniknya sistem ini yg mhkin kita boleh belajar sesuatu darinya, bukan awal2 lagi dh tutup otak tak nk amik tahu.

Dalam sistem adat perpatih juga ada konsep harta sepencarian, yg dipanggil harta dapatan, ada perbezaan harta sepencarian dan harta pusaka yg diwarisi oleh adat. Harta sepencarian memang akan dibahagi mengikut syariat sekiranya ada kes penceraian. Itu yang orang selalu keliru banyak.Tapi dlm kes pusaka, harta yg diwarisi seperti tanah adat tadi, selalu akan diwariskan kepada perempuan. Yang selebihnya jika diwartakan ia sebagai pusaka adat ia akan mengikut pembahagian adat, tapi kalu pusaka yg bukan adat... Tak ada pun beza, ia boleh di bhgi ikut sistem faraid, kecuali kalau jatuh kepada pusaka adat... Dan utk harta tu jatuh kepada harta pusaka adat bukan dgn senang, kalau harta tu betul2 kita cari dgn titik peluh kita, hak utk kita kata itu kita punya... Bukan dgn adat tu boleh sembarangan ambik jadi pusaka adat. Selebihnya wallahualam... saya tak ada nk bercakap panjang mengenai ini kerana saya pun baru tahu kisah sebenarnya begini dan tak layak sebenarnya pun untuk menulis mengenainya, tetapi melalui saya dok perhatikan bnyk2 benda, org luar bnyk takut nk bincang ini secara terbuka, saya boleh kata sebab ramai antara kita yg ambil mudah. Masyarakat kita lebih percaya berita dari mulut dari mempercayai fakta ilmiah. Sehingga orang yg saya tahu , perpendidikan Phd pun ada yg percaya dan takut, jika seseorang berkahwin dgn org minang, umpama keprcayaan kita bertukar pada adat yg songsang dgnajaran islam sebenar... Harta hendak semua atas nama isteri, duit isteri kontrol sampai takut nak beri pada mak sendiri, kalau cerai suami balik sehelai sepinggang. Perbuatan itu sungguh menghina orang n9 kalau saya seorg n9. Beranggapan seolah org permpuan n9, yg Allah takdirkan dgn penuh perbezaan itu apalah sgt, semua mata duitan dan kena patuh apa yg adat kata sbb org hanya biasa bawa satu qoute yg biasa kita dgr "biar mati anak jgn mati adat". Tapi yg satu ini kita buat tak dgr, Hidup bersendikan adat... Hukum bersendikan syariat. Dan syariat bersendikan kitabullah dan sunnah. Apa sgt betulnya adat kita hingga kita yakin utk memberi tafsiran adat lain itu tidak baik, salah, sesat....pada saya, ia satu penghinaan. In fact, hari ini org kampung bnyk buka mata pada isteri saya. Memang dia telah bawa imej yg sebenar sebagai anak negeri 9. Sepanjang saya kahwin saya belum pernah beraya puasa di kg ibu mertua saya n9. 2 tahun berturut, hnya sekali saya menyambut raya haji di bahau. Saya cerita ini, realitinya tak ramai perempuan yg sanggup bersabar dgn perkara ini. Saya hendak buka mata semua org, biar org melayu itu reti menghormati perbezaan.. Dapat bezakan cerita yg dibawa mulut dgn fakta. Saya tak pernah rasa berat utk beri ibu sumbangan setiap kali saya rasa nk bagi, malah isteri saya pula yg menggalakkan saya bukakan akaun kepada mek utk beri setiap bulan..lagi pulak sikap isteri saya bila saya bawa jumpa makcik yg lebih tua yg saya kenal, bila bersalaman cium tangan, sbg tanda hormat, satu kelebihan yg saya boleh saya banggakan. Saya rasa cukup bangga bila orang mula bercerita sesuatu kebaikan yg dari dulu org pandang apalah sgt , sekarang sudah bertuka kepada apa. In fact, Ciri2 tu tak semua ada pada org Kelantan saya tahu. Tapi di N9 saya kira kebanyakan budak2 dan generasi muda, dia cukup respek kepada org tua. Generasi kita pun tak ada budaya begitu, dengan mak ayah pun lebih kurang... Kita tak kurang ajar tapi org nampak mcm kurang ajar. Saya tak ada apa2 advantage, tapi pendekatan saya hanya sebagai orang Islam. Tak ada konsep kita lebih atau dia kurang, semua makhluk yg Allah cipta kita patut hormat. Saya bukan nk be bangga denga apa yg saya miliki... Tapi saya nk beri ia sebagai contoh untuk anda.

Saya pernah juga dgr org luar lebelkan org kelantan hidup berpuak2, ada yg kata ramai org lelaki kelantan malas kerja.. Sebab tu ramai org perempuan kelantan bekerja. Then, kita org kelate kata panas telinga kalau org kata kt kita. Pada saya, kita semua suka praktis double standard, kalau kita yg buat salah kita kata tak apa, tapi kalau org yg kita tak suka dia buat baik pun org kata tak betul.. Mana satu yg betul? kita yg salah sebab x nak terima perbezaan ker atau kita betul sbb kita rasa org lain semua tak betul.

So, dlm saya bnyk nk tahu pasal keunikan dia... Sy menginterview isteri kenapa orang selalu malu untuk hidup membanggakan yg dia adalah org beradat... Saya berckp ini mengenai adat perpatih yang orang banyak keliru sbg contoh... Sehingga harini youngsters di negeri 9 sana tak nak lagi mewarisi adat atau x ambil pedulu utk menambah baikn lagi institusi ada, sehingga mereka jadi seorang yg tak beradap. Sbb kita org luar selalu memandang serong pada mereka, padahal dia org negeri 9 pun tak faham adat tu sebenarnya. Benda mcm ni cukup simple nak faham, kita sebenarnya sgt berpihak kepada sesuatu ideologi sampai sanggup deny apa sahaja kebaikan yg orang lain buat daripada membuka sedikit minda utk memahami kenapa ia ada perbezaan. Betulker kita ni baik sangat, sampai kita tuduh org lain tak ikut ajaran islam, kalu begitu kt blantyre ni lagi lain-lain cara, lepas wuduk dia lap anggota yg basah supaya kering dengan tuala yg disediakan..dia ada alasan yg tersendiri, pada kita semua tak betul, tapi sbnrnya kita nk mengadap Allah, dlm keadaan bagaimana sbnrnya.. mestilah kita nk kemas, takkah dgn basah2 mcm tu? Kita nk mengadap raja pun pakai baju kemas2.. Rambut sikat belah tepi, Tapi Allah ni lebih besar dari raja.. Khutbah dlm bhsa arab conyohnya, brpa kerat je faham. Tapi ada pendekatan dia nk bg org fhm.. Sebelum khutbah, mesti ada usrah. Senang jer kan?

P/s : tidak sempurna iman sesorang itu kecuali dia mneyayangi saudaranya sepertimana dia menyangi diri sendiri - hadis

Saturday, February 14, 2009

Cerita si rembulan

Wah lama betul saya tak keudara. Ada 4,5 hari rasanya. Tak puas hidup rasa kalau tak melontarkan apa yang kita rasa. Namun apa kan daya, kita semua hidup ditakdirkan mengejar waktu biarpun sesaat. Saya ada sebuah cerita untuk dibawa kehadapan, untuk dipersembahkan. Cerita itu saya tulis dalam monolog sepanjang saya berada di sini. Ia adalah kisah saya....

Saya malam ini sahanya hanya ingin berpuisi, mendendangkan perasaan sunyi...

malam ini sepi
malam ini sendiri
malam ini bintang pun tidak ada menemani...

malam ini bergelut dengan mimpi
mengejar kelibat bayang tanpa erti
malam ini mencuba lagi
menghitung hari

malam makin panjang
malam makin tak bertepi
malam masih sendiri
tinggal angan jauh terlayang
merindu rembulan si pujaan hati


Puisi ini saya kutip dari rasa hati! Saya tak pandai mengubahnya, tapi saya tahu puisi ini untuk diri saya. Tersentuh melihat wajah sikecil ini




Wassalam

Blantyre, Malawi


Saya ada gambar, khas untuk ibu yang berada di Kuala Lumpur dan isteri.

dan Mek,
Inilah anak mu si penjaja kuih yang dulu.



the rest ;

http://picasaweb.google.com/cekedess/AbbiAppartment#
http://picasaweb.google.com/cekedess/AbbiMountain#

P/s: Rindu bertandang

Monday, February 9, 2009

Gambar Abbi Balqis


Ini masa pergi shopping, tu orang tengah cuci signboard shoprite, shoprite punya kedai, ala-ala tesco.. tapi barang dia sume branded dari UK, US, dan South Africa. Bukan made in China mcm tempat kita... Barang-barang mentah mahal, nak buat sendiri tak pandai... Kat sini satu jenis sayur tak der, sawi. Jadi kalau saya beli selalunya beli lada yang besar tu la jadi sayur. Barang halal banyak kat shoprite. Ada satu lagi kedai yang OK kat mall ni, nama dia GAME.... Kalau kat Malaysia, tak boleh bayangkan macamana kat sebelah2 ada dua pasaraya sama mcm Tesco. Rambang mata Ummi Balqis jadinya.... kekeke.

Ni nama dia Game, penuh dengan kaler pink kat dalam. Bawah dia ada satu Cinema. Tak tahu nak cerita apa pasal game ni.. cuma dalam ni comel. Penuh dengan warna pink. Tak tahu kenapa tema dia macam tu... memang kaler dia satu tarikan buat mak-mak budak.


Muka pemuda diatas tak der kena mengena dengan pemilik kereta tu. Memang ya... Ni saja nak eksen ngan kereta TNM bagi.... minyak sminggu skali orang tolong isi fulltank. Apa lagi belasah la... tah mana-mana harituh saya sesat masuk satu kampung tu. Nak tahu tak, kampung tuh.. orang berak tepi2 jalan je... hampeh betul negro tu. Nasib baik tak sempat snap.. kalau tak saje je jadi bahan. Anyway.. saya kat Malawi ni memang excited dengan gunung-gunung dia. Pemandangan menakjubkan.

Wasalam, hingga jumpa lagi.

Gambar-gambar gunung

Gambar-gambar ini, sekitar Blantrye , Chiciri dan Limbe... Tengoklah gunung-gunung dan awan dia... boleh nampak dengan ketinggian awan lebih rendah dari gunung, kadang-kadang waktu hujan turun walaupun hujan dia nampak rintik-rintik.. tapi kalau jalan je.. baju akan basah. Sebab kita tengah jalan dalam awan... Memang excited dengan gunung-gunung kat sini. Suhu sekarang dalam sekitar 16 darjah. Kalau time dia berangin, memang sejuk dan nyaman...













Firdaus,
Livingstone tower, Blantyre

Sunday, February 8, 2009

Another fav song

Saya sangat meminati lagi traditional minang yang satu ini sejak dizaman saya masih sekolah. Saya bukan saja minat tentang lagu-lagunya , saya akan melekat di television menonton cerita drama kalau ada loghat orang negeri didalamnya, selalunya drama tv satu.. Saya suka kampung-kampungnya... lalu itu buat saya ingin mengenali orangnya.. dan akhirnya saya bertemu dia. Saya pasti dia akan terkenangkan sesuatu bila dengar lagu ini. Ia adalah satu kisah.

The straight road is to Payakumbuh
The twisty path to Kayu Jati
How is my heart not suffering?
My chickens ran off
Ai ai, my chickens ran off

The uphill road to Pandai Sikek
The junction, to Biaro
How is my heart not regretful?
You don't care.
My chickens ran off
Ai ai, my chickens ran off

Sikucapang sikucapeh, such a to do!
One flew, the other just ran
Both into the jungle
How unlucky I am!

Pagaruyung and Batusangkar
where the people of Baso make merry
Still I'm brooding now and then
Still remembering...
My chickens ran off
Ai ai, my chickens ran off!

Analogi ayam dalam lagu ni sebenarnya bukan ayam yang sebenar dimaksudkan...

" supposedly the song is about a young man who woos two women, hoping to get one, but fails with both. He sings, indirectly referring to them as chickens, "Ayam den lapeh" (my chickens escaped)"




Dan inilah dia..


Dan inilah kami


Suatu hari saya tidak lagi perlu melihat cerita atau mendengar melalui lagi... dia ada didalam saya.



Dan kisah itu masih ada... bukan sekadar hikayat.......

Saturday, February 7, 2009

Orang Malawi ada berita

Dua minggu saya terpaksa brsabar, berhenti sekejap dari menaip sebarang entry...singgah sekejap2 dan pergi....dek krn berdpn dgn minggu-minggu yang tersangat tough.. Bnyk bnda perlu harus mementalkan jiwa....banyak benda nak di review..banyak benda nak itu nak ini.. job ini sungguh mencabar jiwa saya seorang anak melayu kampung.. tak langsung terduga tdur mlm kdg2 hanya 3-4 jam shja.. Biarpun susah, dan penat, sekurang2nya dpt juga sy hasil 'buah2 dan bunga' dripada bekas org lama maxis, sy diberitahu Onn, mmg kita org melayu (ayat tu tuju kat saya sbnrnya), pemalas dan nak cepat kaya, Eh..silap orang tu cakap macam tu encik.. awk belum tahu saya ni camana dah nak tembak2.. then x berapa ramai nk ceburi area ni, x bnyk ambik kisah pun maxis nak kaut untung, digi nak kaut untung banyak mana..sbb org kita.. hanya nak tahu bayar dan guna… selalu sangat bermentaliti kerja kerajaan.. bermentaliti kroni, bermentaliti subsidi, kerja semua nak senang.. kerja, nak yang pakai tie..kot.. saja. Tapi bangsa non-muslim lain berlumba2 memajukan teknologi mereka.. bersikap ambil kepada ekonomi negara. Kt negara kita, org melayu yg handal2... Semuanya bnyk yg berhijrah dan kerja kt luar negara. Sebab di negara sendiri kalau melayu, dah dilabelkan hnya tahu rasuah rasuah rasuah...baik tok haji yg pakai kopiah.. Baik lebai yg tak malang kt kampung-kampung kita sana, nk senang punya pasal bagi jugak duit kopi kt poklis.. Malu kita nk mengaku bangsa melayu itu islam.. bukan saya nak kata org melayu kita ni tak hebat...tp kerana negara kita membudayakan rasuah dan kroni itulah, dari ketua cawangan hingga ke yg atas-atas… itu yg sebenarnya buat ummah kita ketinggalan kebelakang... Kalau service di jabatan kerajaan, rakyat marhean dihantui amalan double standard yg tak berkesudahan. Di sini nampak orang cerdik pandai kebanyakannya tak suka tinggal di Negara sendiri.

Malu nak bilang berapa banyak orang kita dapat anugerah nobel.. teknologi baru apa yg kita discover.. bnyk kita selalunya dilabelkan pemalas.. malas ada persaingan, malas tanggung kerugian.. Bahasa nak dalam English saja… tapi tgk di german, peranchis, jepun yg rakyatnya yang tak pandai langsung English, tapi mampu lahirkan lebih graduan yg berkualiti.. Purata gaji cikgu, berada antara yang tertinggi.. jadi yg mendidik generasi mereka semuanya org yg terpilih dan semua org berlumba2 nk jadi cikgu. Malaysia, universiti pun dgn senang boleh diperbodohkan dgn akta potik yang bangang, sikit-sikit AUKU… kadar rasuah tak turun-turun jugak. Sikit2 nak suap dgn rasuah, rasuah org akademik dgn title prof walaupun masih blom layak dan tak ada phd. Selalu kan kita dgr, ada prof dr, ada prof saja... institusi ilmu kita tak terbuka… habis la rakyat nak pandai sangat pun tak boleh. Kerana ada satu je 'parti’ yang cukup takut kebangkitan orang akademik.. Bimbang kalau dibiarkan terbuka sgt, ideologi pembangkang akan diajar kepada anak2 mereka. Punyalah nak control, orang yang berfikiran terbuka, dia tahu fikir… mana yang baik untuk dia.. kerana yang bijak inilah 2 kbnykannya yang akan anti rasuah.. anti nasionalis, anti kroni, anti kapitalis, anti umnolah lebih tepat..Itu jenayah yang paling besar orang kita tak sedar, menyekat hak asasi untuk bebas bersuara dengan mencampuri urusan org akedemik, hak institusi ilmu sudah dicabuli oleh pemimpin yang kaki rasuah...mmg tak ramai mahasiswa yg keluar yg mampu memimpin dgn membawa idea2 baru utk negara. Semuanya duduk dibawah semangat kepartisan...perbezaan ideologi, buat pihak yang pandai yang menyokong kerajaan, akan menutup kepandaiannya untuk menerima idea-idea baik dari pihak pandai yg menentang. Seperti negara kita,selalunya kita nmpk pembangkang akan nampak lebih dominan sebenarnya walaupun ia minority dalam mendahului idea2 baru, ini pada saya kerana ia lebih terbuka dan mampu menjana idea2 baru dan akan lebih agresif. Sebenarnya pembangkang bnyk berperanan dlm memajukan sesebuah negara.. Orang Malaysia, sudah rasa hebat kerana, dpt hantar org pergi ke angkasa... Membuat terjunan dikutub utara/selatan? Bukan itu caranya nak menunjukkan kita hebat… Org tak sikit pun pandang kehebatan itu.. kita terdidik dari bangsa yang suka bergaduh kerana kesetiaan kepada sesuatu ideology.. contohnya jebat dan tuah.. sanggup membunuh saudara kerana setianya kepada raja. Kalau nak tahu pengasas Ubuntu pun, dah lama boleh pergi melancong ke bulan...tak der sapa ckp dia hebat pun, orang kita pun ramai yang kenal dia. Saya belum menerima idea pergi kebulan itu sebagai indicator kita mampu melahirkan teknologi yang hebat… Kita tak memiliki sesuatu yang boleh melawan bangsa non-muslim.. Dgn negara China dan India pun kita blom tentu menang kalau pasal teknologi.. Kita cakap saja rasuah tu haram tapi kita buat… tapi kita banyak kata apa orang putih datang ke Malaysia bertelanjang ditepi pantai… yang pada mereka tak salah. Tapi kita tak ambil tahu pun, kenapa orang putih masuk kereta terus pakai tali pinggang kaledar yang pada dia memang itulah caranya.

So, serba sikit tu kira banyak jugak lah kan saya berceramah... kalau ada kebaikan ambillah. berbalik cerita sibuk tadi, kat sini tak de sangat masa.. berjalan.. memang niat saya pun datang nak ambil ilmu.. memang menuntut ilmu jelah kerjanya… atleast saya dapat tahu teknologi NG ,new generation network. belajar dan mengenal exchange.. cell..ngHlr, alu, alc.. 3G dan berhadapan org2 hebat dari alcatel... x mendlm mana pun, tapi utk kerja saya terpaksa ambil tahu... Saya bleh kata ngok jugak semuanya itu, sebab semua baru untuk saya.. Naik pening baca technical documentation yang 2 inci tebal.. Seriusly, mmg takut kdgkala tu, takut kerana tak dpt nak kontrol mode kerja seperti dulu, dulu mmg saya tak ok bila kena tengking. Sy mudah defensif bila org pandang rendah.. Tapi tengkingan kat sini bnyk mgjar sy bersbr sbnrnya..nk buat apa boleh,kita nak amik ilmu dari orang, pasti saya kena bnyk sabar.. memang tak ada cara boleh elak punya dri kena marah...Tapi kalau dlm skerat hari sy nk kena tahu semuanya... Itu kerja gila namanya tuh..saya tak genius dan saya rasanya tahap kebanganang setiap manusia kat bumi ni sama, semua bermula dari tak tahu apa2.. Tapi itulah lah selalu jadi pada orang kita, kita manusia lebih bnyk dugaannya dari jadi pokok dan binatang... sudah pandai..bnyk yg lupa diri yg mereka dulu yang asalnya tak pandai juge...Saya kalau kat sini nak tnya sesuatu, walaupun dh habis cara fikir dan cari penyelesaian…. Saya kena tengking jugak last2... Kalau tak tahu sebab tak tnya.. kena pulak jwb kenapa tak tnya dulu... memang sampai bila kita tak faham dengan orang ini... Memang tak fhm pun. Dahla semua benda yg betul dia buat, tak pernah nak betul kalau kita yang buat...saya mmg akan tnya..tak kira. Sometime, I realize. I might be a failure on this job, but if only I was 10 years doing for this job.. I don't want to judge them anyway... I'll take it easy.

Saya biasa dgn benda tu semua, kehidupan sy bermula dari mana… saya sedar yang saya ni betul2 orang susah...sehinggah ada satu masa, semua kena mengikat perut krn duit takde nk mkan.. Hanya mkn dging lama yg diperap dgn garam yg selalu disimpan utk waktu terdesak mcm tu...... saya sedar saya ni dari anak penjual kuih..saya anak penoreh getah yang tahu pengutip sekerap...saya menjual burger selepas waktu sekolah untuk membantu keluarga saya tak nak beri gambaran, kerana gambar tidak cukup… org tak boleh menafsir kesusahan yg mcmner kalau dia tak merasa.... Tapi anda boleh bygkan anda sebagai seorang dagang, tidak memiliki seorang pun saudara mara ditempat baru.. usah kata nak tanah sejengkal.. kena survive dengan pendapatan yang tak seberapa.. Tapi kami tak sekalipun meminta sbrg belas kasihan dari manusia kerana Allah lebih berhak keatas apa yg dia nk berikan. Sy sudah mengerti, apa rasa dihina dari zaman hingusan lagi.. Tak pernah buat saya rasa kalah dengan hinaan manusia... Org seperti saya, selalunya, lebih kuat menyimpan rasa dari meluahkan.. Dlm masa itu... Saya akan pastikan cara saya untuk terus tidak dihina..dan bertekad mengubah nasib keluarga. Sebetulnya... cercaan lebih baik dari menerima pujian.. Pada saya ia katakunci utk kita berusaha lebih gigih tanpa rasa malu berbuat salah... Saya pasti sahut cbrn mereka serta tekad buat membuktikan saya juga mampu hidup tanpa belas kasihan org... Berusaha dgn lebih bersemangat utk berbuat sesuatu kerana sya mmg mudah rasa tercabar.. Manusia spt saya tak ada rasa rugi utk kerja lebih kuat, bukan sekadar mendapat upah, tapi hasilnya lebih dari itu sbnrnya.. Kita lebih kedepan berbanding mereka.

Mgkin ini adalah sumbangan kecil sy sebagai org islam yg merantau di negara orang yg saya harapkan, saya dpt berkongsi kalau tak semuanya, sekurang2nya mendidik keturunan saya yg pastinya islam... memastikan generasi islam hadapan kita dpt menawan dunia dgn teknologi semula, membuktikan tidak hanya teknologi itu semestinya yahudi dan barat saja yang mampu... Sy mahu memastikan diri saya rasa seronok brdpn dgn masalah baru, biar saya tak rasa janggal mendapat makian dan cercaan org ats kerana mendapat ilmu yg bermanfaat... Saya harus bersabar! Tp disini sy rasa, ia dugaan paling hebat sy memang saya kena tahan telinga kena maki hamun...x apa asalkan saya dpt menimba ilmu baru yg mgkin x bnyk org dpt pluang menerokainya. Almost setiap hari, stayback.. Almost 24/7 working hours..... Alhamdulillah saya masih diberi kesihatan yang baik..

Saya tak pernah lupa tuk brterima kasih pada org sekeliling saya yg sgt bnyk berkorban demi cita2 ini.. Terutama isteri.. Terasa sayu dan sebak meresap kejiwa setiap kali berckp telifon,atau menerima sms... Saya bnyk menipu diri demi menjaga hati..... perasaan sebenarnya, tidak mampu sya simpan dihati.. Dan hari ini sya telah membukanya... rasanya ingin sj pulang memberi mereka pelukan erat.. Pelukan yg juga dari seorang suami & abbi yg bertanggung jawab utk hadiahkan kasih sayang yg tak berbelah bagi pastinya.. Yg paling sedih.... Bila mendengar tangisan dan esakan... Saya telah hilangkag tempat bergantung mereka selama ini...mendengar suara balqis sudah pun pandai membebel dri kejauhan....sungguh syahdu.. Dan menyebakkan dada.. x mampu utk sya sembunyikan kepada orang... setiap hari2 saya psti brutusan email dgn mereka..berharap semoga ia dpt mengganti kucupan dan salam utk isteri setiap kali kami pergi dan pulang dari kerja bersama2....dptlah mengubati sebentar rasa kehilangan.... Isteri sy pastinya insan istimewa dihati saya, setia berjasa utk sy sampai ke thp ini. Saya memahami kesusahan mereka disana. Insyaallah airmata mereka akan berbayar dgn kebahagian.

Saya lupakan sementara cerita lain, biar sy dpt berkongsi cerita malawi ni utk anda juga, disini org tempatan tak bnyk yg berada...rata2 orgnya miskin...mengemis.. negara pun x maju... Banyak foreigner yang ambil kesempatan.. mcm org India.. lubnan… semua kaya2… kaum dorang dating semua berniaga.. ada hanya lebih kurang 7000 yg hnya dpt melanggan talian tetap, selebihnya semua cellphone...site saya ni salah satu service provider terbesar kt sini..kepunyaan orang belanda. Sebenarnya kerajaan sini x mmpu membiayai kos penambahan kabel baru berikutan hrga kuprum yg terlalu tinggi. Penjualan topup, bnyk... ada merata2.. Dan tak ada satu pum kedai2 topup yg menarik mcm kita... They’all boleh berjual dgn hnya ada satu payung utk berteduh dh satu meja plastik utk meletak kad topup..

Rasa hebat skejap, bila dpt brkwan dgn mcm2 bgsa, engineer telekom arcatel dari mcm2 negara.. romania,tunisia, perancis, engineer huawei dr china kot tak silap.. Dan sbhgiannya yg bnyknya dari negara eropah yg lain. Dan orang2 ini.. bukan sebarangan kerja dia buat...semua org yg bnyk skill... They'l antara individu antara yg terpilih around the world, yg involved dlm projek2 international dr syarikat2 besar mcm arcatel tu.. Sy berborak dgn salah seorang darinya, berbangsa romania dan martin, org kulit hitam dari perancis... x pernah dpt menetap kt negara sendiri lebih dr 2 mggu.....merata dunia pegi... Kadangkala.. Aku berbisik sendirian.. Adakah ini aku anak penoreh getah yg miskin dulu? Seorang yg org kampung tak pernah pandang tinggi.. Selekeh.... Baju raya pun x mampu nk beli, yg tak tahu mana arah tujuan kalau dulu... Seorang anak penjual kuih yg pernah dulu pernah mengemis belas kasihan org utk menumpangkan sekangkang kera tanah utk diduduki.. Rasa seperti aku tgh bermimpi.

Selain tu, kt sini..tak adalah kemudahan yg hebat..tapi attitude komuniti tempatan malawi sgt bagus even kalau jmpa shopping complex.. Dorang dgn mesra dan tak rasa jnggal utk says hello how are you today ..welcome to malawi...how does malawi treated you.. Utk org org asing mcm kita... Ucapan good morning or evening...how are you.. Itu mcm sesuatu yg rutin walau org tu tak kenal pun . Kalau di malaysia selisih bahu pun..mampus nk tgur. Mcmne kita nk tunjuk islam itu bersaudara? Patutnya org kitalah yglebih menonjol semiua ini... ucpkan slm dan senyum kalaupun org yg dia x kenal.. Itu tugas besar kita org islam sbnrnya... Kita terutama melayu mcm x nk tunjuk kemesraan pada bngsa lain... Mcmne org nk respek... Org akn lebih nmpk kita ni berpuak...

Hari ahad, kt sini bnyk kedai tutup atau buka lewat... Org sini rata2 akan pergi gereja. Ini satu, kita malaysia blh KlL dan sewaktu dengannya terutamanya kenapa lah kita x buat cuti hari jumaat...sebagai org Islam patutnya kita pegi berhimpun di masjid hritu..merapatkan silaturahim.. itu pun x reti nk fikir org melayu punyalah pandai.. Kenapa kita perlu cuti hari jumaat. Saya menentang keras sape ckp cuti Jumaat tak produktif.. Org barat... Pun ada yg kerja 4 hari sminggu... Maju jgk negara dia.. Sembhyg jumaat kt sini, cthnya.. Masuk zohor pkul 11, tapi waktu sembhyg jumaat dia dh tetap 12:30... So, semua org tak tergesa2 nk kjr waktu pejabat... Semua dh mklum awal2... Sbb kt sini mazhab hanafi.. apa2 waktu smbhyg pun dorang mcm wajib pegi masjid jemaah. Satu lagi.. Kalu kt sini lepas amik smyg kena lap bgi kering.. Sbb Bila masuk Musim sejuk akan buat karpet dorang lmbt kering... Jd dia dh jadi mcm biasa kt sini. Istimewa kt sini khutbah dlm bahasa arab...dan x s pai 10 minit. Kalau kt malaysia wktu khutbah org mmg tido... Stgh jam tak kurang.

So maybe smpai sini dulu. Bnyk lagi cerita yg sy nk tulis...biar sy simpan dulu.



Salam dari blantrye.

Mvawi rd.
Namiwawa, blantyre
Livingstone tower

@home ... hujan.. rindu pada mereka

Langit malawi yang berawan... sini semua gunung lebih tinggi dari awan sebab ketinggian kat sini 1500 kaki pasar laut

A view from livingstone tower

P/s: belum dapat memory card reader untuk update gambar gunung. So ini sahaja gambar yang transfer dari PDA.

Optimus Prime
www.koksir.com

sent by my hp IPAQ

Wednesday, February 4, 2009

Need To Be Next To You

Muli bwanji? meaning how are you my friend in chicewa. It's not much chicewa phrase that I can remembered. It was hard for me to catch em up. Nak menyobut pun susah apa lae nak diingat. So sorry my friends.. I'm too bz at this moment memandangkan sedang berkejaran dengan dateline. Yesterday, I was accidentally bought this handycraft .. so, beautiful tak? there I know my zaujah should happy to have this stuffs...




Does it look nice ney? It's purely made by malawian handycrafter.

Update saya kali ini memang simple, jiwa-jiwa dan malas nak berfikir. Memang itulah kan..siap tampal lirik lagu lagi... jiwa parap ore kelate kata... saya mmg jiwa orang nya.. kah..kah..kah.. but I am sure you'll love this song my preens!

My next to me, this song is dedicated to you..

Nite for my self and malawian people. Mwadzuka for Malaysian (Selamat Pagi Malaysia). Please enjoy it. I'll stop here.. so tired tonigt....

Been running from this feeling for so long
Telling my heart I didn't need it
Pretending I was better off alone
But I know that it's just a lie
So afraid to take a chance again
So afraid of what I feel inside

But I need to be next to you
Oh I, oh I
I need to share every breath of you
Oh I, oh I
I need to know I can see you smile each morning
Looking to your eyes each night for the rest of my life
Here with you, near with you, oh I
I need to be next to you
Need to be next to you

Right here with you is right where I belong
I lose my mind if I can't see you
Without you there's nothing in this life
I would make life worth living for
I can't make it if you're not there
I can't fight what I feel any more

Cause I need to be next to you
Oh I, oh I
I need to share every breath of you
Oh I, oh I
I need to know I can see you smile this morning
Looking to your eyes each night for the rest of my life
Here with you, near with you, oh I
I need to be next to you
I need to have your arms next to mine for all the time
Holding for all my life
I need to be next to you
I need to be next to you
Oh I, oh I
Need to be, need to be next to you
Share every breath of you
I need to feel you in my arms, baby, in my arms baby
I need to be next to you



P/s : 1. Saya sedang menyediakan satu entry yang terpanjang di Malawi... :)
2. Ndimakukonda Ummi Balqis!
3. I really2x miss em......


Livingstone building,
Blantyre.