Feeds RSS

Monday, November 9, 2009

Sungguh pantas masa berlalu

Dear nice looking diary,

Syukur, kerana Balqis anak pertama aku yang sudah berumur setahun setengah itu dilahirkan dan membesar dengan keadaan baik. Ada ketikanya ada juga termenung sendiri, memikirkan amanah besar yang dipikul itu. Pastinya aku tak lupa ketika menyambut kelahirannya dulu, saat pertama bergelar bapa, terkebil-kebil melangkah saat dipanggil masuk seorang diri dalam labour room...aku masih tersangat muda, tidak tahu apa-apa tentang itu, dapat melihat wajah si kecil yang masih belum diberi nama itu detik yang terlalu istimewa, tiada perkataan yang mampu dipadankan dengan situasi itu. Detik yang beremosi itu terlalu sukar bagi aku mengawal titisan hiba itu dari menitis menyembah bumi...ku alunankan azan ditelinga kirinya, mudah-mudahan ia menjadi anak yang solehah, jauh dari bisikan syaitan yang durjana.

Banyak perkara ku pelajari sepanjang membesarkan si kecil yang kini berusia setahun lebih itu, pertama pengorbanan, setiap orang pasti melaluinya, saat dimana orang dibuai mimpi enak, bapa ini harus bangun dan berjaga menguruskan lampin berak dan susu si kecil yang baru hadir menyerikan dunia dan pulang kerja memasak untuk isteri yang berpantang. Mungkin aku ini terlalu sangat ingin berdikari, semua itu aku mahu kucuba sendiri.... sedaya upaya untuk tidak menyusahkan orang disekelilingan.. Aku tidak ingin melepaskan peluang itu, untuk menyelami perasaan ibu ayah yang membesarkan aku dahulu. Sudah adatlah kalau ia bermula dengan kesukaran. Aku bukan mahu sangat mengungkit kisah lalu, tapi sebagai sumber inspirasi, pengorbanan my mother tidak harus dilupakan, ia tetap bersama sepanjang zaman. Sepanjang berpantangnya dia, melahirkan adik-adik aku, tidak langsung aku dapat melihat dia menyentuh makanan berzat seperti daging dan sayuran, perutnya hanya sekadar berisi ikan kering bakar dan nasi putih di sepanjang hari. Berzat atau tidaklah diletak dalam syarat berpantang, padanya memadai untuk ia mengenyangkan. Bukan langsung tiada keinginan, tapi kerana kemiskinan...

My diary,

Pengorbanan ibuku itu bukan sedikit, tidak harus dilupakan dalam catitan ini. Salah satu adik , kini menuntut di Egypt, juga lahir dimusim tengkujuh seperti aku, musim yang amat dibimbangi penoreh getah seperti my mother... sumber pendapatan bukan hanya terjejas... tapi akan terputus dek kerana tiada sumber lain lagi yang mampu diusahan dengan pengetahuan yang mereka miliki. Sebab itulah, kadangkala bila keperluan mendesak, ibu terpaksa mengambil upah menebas...ambil upah memanjat pokok buahan manggis tuan tanah.. satu tugasan yang bukan langsung harus dipikul oleh seorang wanita. Kami adik-beradik masak dengan erti berdikari, memasak dan makan apa yang ada dengan sekadar. Walaupun nasib kita sudah ditentukan... bukan bererti kita harus putus asa berusaha kerana kuasa Pemurah bukan terletak pada manusia. Tidak peliklah kenapa setiap ulangtahun kelahiran, aku tidak teruja untuk menyambutnya.

My diary,

Samaada siang atau malam tak ada beza bagi sekecil itu. Tetap ianya masih lagi mahu rasa dibedung kemas seperti berada didalam perut ibunya sebelum itu, tidak selamat perasaanya dunia barunya itu. Dunia ini terlalu cerah, terlalu luas lantas ia diterjemahkan dalam bahasa tangisan... ada tangisannya kerana ingin dibelai...ada ketika tangisan kelaparan..ada juga tangisan supaya ditukarkan lampin yang baru. Tangannya akan terus menggapai-gapai, kakinya mengais-ngais mahu dibedung dan dibelai sepanjang masa.. sungguh comel si kecil itu. Tiada kemahuan apa-apa selain cukup masa dia disuakan susu. Tersedar aku hakikat ini, yang kita dulu pun sedimikanlah rupa, beriya-iya menangis, kerana inginkan kasih sayang dan belaian... alangkah malang bila ada antara kira yang dah berjaya...dia terpukau dengan keindahan dunia, dia alpa untuk membilang orang yang memberi kasih sayang suatu ketika dulu.. laju dia melangkah meninggalkan orang tuanya dibelakang, tanpa ada sebarang bentuk balasan atas kasih sayang yang diterimanya dulu..dia merasa seolah sudah mampu hidup sendiri dan tidak perlu membazir masa menyusahkan dirinya untuk orang tuanya.

Sebagai bapa aku juga gusar yang si kecil itu pun bakal dihinggapi perasaan sama seperti itu dihari tuaku nanti. Semua orang ingin jadi bapa yang terbaik untuk anaknya. Aku ini apa kurang nya, lebih kurang sama tapi terbaik mungkin dalam konteks dan definisi yang berbeza... terbaik bukan semestinya perlu ditunjukkan pada pakaian mahal, mainan mesti yang mahal. Kata motivator, anak-anak memang perlukan banyak perhatian. Perhatian yang macamana aku tidak mengerti kerana aku ada juga melihat, ada orang sekarang beriya-iya mengatakan sudah memberi perhatian anak-anak lebih dari cukup...tapi hakikat dibelakang anak-anak tidak jujur. Kita bangsa yang suka mempercayai sesuatu teori dan mengharap yang terbaik kerana yakin itu sahaja yang diperlukan dengan menolak ketepi pendidikan agama. Sebahagiannya ada yang mengambilnya sekadar yang perlu. Aku percaya model-model psikologi itu hanya Islam yang mulakan kerana kita ummat yang memang berpanduan hidupnya...penunjuk ajar kita Nabi Muhammad... gurunya iaitu Allah yang menciptakan manusia.. sudah lumrah yang pencipta lebih mengetahui apa yang terbaik terhadap barang yang diciptakannya. Lantas membuat aku ini terfikir aku mungkin lebih bercenderung untuk membentuk anak-anak tentang kerohaniannya.. Fakta yang aku percaya mampu mengawal semua itu.....bak kata orang sekarang Emotional Intelligence (EQ). Dalam istilah kita orang beragama, itu ialah akidah atau juga disebut credo... Lebih malang aku melihat bangsa kita, mendidik anak supaya jangan buang sampah merata-rata, tapi kita masih juga tak ubah sikap.. meninggalkan sampah di tempat awam... sedih betul. Aku banyak belajar contoh-contoh begini daripada orang barat walaupun EQ mereka tak seberapa, tapi intergiriti patut kita respek.

Bukan tujuan untuk meninggi-ninggi, aku memang lebih sanggup memenuhkan kereta sendiri dengan sampah yang aku kusimpan daripada membuang merata-rata ditempat awam, pertama, kerana malu kita sebagai orang islam diwar-warkan umat yang paling cemerlang dalam bab-bab kebersihan, dan bab-bab menjaga sensitiviti orang yang juga mempunyai hak keatasnya, contoh paling mudah, macam ku katakan tadi, bila kita tinggalkan sampah ditepi pantai, kita sebenarnya dah beri satu ketidaksenangan pada orang lain. Perbuatan kita dah memberikan pemandangan yang kurang menyenangkan pada orang dan itu berdosa pada aku. Aku mahu mengambil berat hal itu untuk generasi ini, kerana aku tak mahu mereka bakal menjadi penganut ajaran Islam yang tak menjaga hal-hal yang dikatakan remeh sebegitu, lalu memberi satu imej tidak baik pada orang yang bukan islam. Aku bukan memandang kebarat tapi dalam hal sebegini aku lebih menghormati orang barat. Keintergritian mereka kita tak boleh pertikaikan, contoh yang lebih jelas, kalau dipantai orang-orang barat akan bertelanjang dan tidak pula menjadi kesalahan.. jadi semua orang tidak rasa sensitif dan sedia tahu kalau mereka nak telanjang pergi sahaja ke pantai. Tapi kalau masuk dalam kereta mereka akan pakai tali pinggang walaupun melalui jalan yang tak ada polis. Mereka pakai kerana kesedaran bahawa, itu peraturan yang boleh menyelamatkan dari kemalangan bukan kerana takut disaman. Begitu jugak dalam hal lain, seperti contoh mendahulukan pedastrian..mendahulukan orang yang baru keluar lif. Cuba untuk bersikap ramah menegur orang yang tak dikenali dengan sekurang-kurangnya perkataan hai, hello atau good morning.

My diary,

Saja aku membawa Balqis kekedai pagi tadi sebagai peneman, sudah pandai dia menunjuk itu dan ini supaya aku membelikan untuknya. Aku menegurnya.. itu tak best la kakak.. lalu dia akur, Nah, cepat-cepat aku meberikan sebuku roti Gardinia coklat sebelum dia fokus dengan permintaannya.... langkahnya yang masih baru itu masih belum berimbang... seronok bila melihat dia sudah berkehandak berkejaran dengan seeokor kucing dikedai itu.. Maklumlah sudah dapat kaki walaupun dalam kondisi masih bertatih dia kini sudah pun ada kemahuan sendiri... adil sungguh Tuhan, memberi ruang untuk kita mengecapi zaman ketika tiada berkemahuan apa-apa... Sungguh pantas masa berlalu...Tak sabar pula menanti kehadiran sikecil baru, cahaya mata kedua aku untuk ditimang-timang... yang tidak ada apa kemahuan padanya!1 comments:

aLi teRaroSa said...

salam bro, panjang entri ni!!!! huhuhu... penuh info dan leh amek jugak sket² wat tambah pengalaman! hehehe... btw, comey la anak demo! hohoho

owh sorila aku menceroboh, tgh blogwalking jumpe blog ko ni... ;)

Post a Comment

Terima kasih, komen dan pandangan dialukan.