Feeds RSS

Friday, January 23, 2009

Salam dari Blantyre

Salam sedingin bayu Blantyre,

Saya hari ini sebnarnmya dah masuk hari kedua disini. Anyway this is my short update. Harapnya saya ada masa unduk update yang panjang selepas ini. Bertolak dari KL puku 1.10 pagi, dan sampai tepat-tepat pukul 5:30 pagi waktu south africa (11.30PM waktu malayia. Sesampai saya di sini, dunia terasa asing sekali, rasanya semalam saya dikelilingi orang berkulit sawo matang... diafrika dunia saya dikelilingi kegelapan orang afrika. Tapi not all yang berkulit gelap, ramai sangat orang south africa banyak yang berasal dari britain dan menetap sini. Ada sorang staff africa airport yang jaga kaunter gate tu, sungguh putih melepak n purely mat salih bermata biru. Aduh... sekali tengok hilang perasaan mengantuk jetlag saya.

Sampai sahaja di Joburg (short pronounce for Johannesburg), airport dia sungguh besar dan canggih... jangan cakap apa la.. lebih kurang sama jugak macam KLIA kita. Mencari telepon public untuk telefon ney, sempat saya berkenalan dengan orang dari madagascar. Ayat dia pelik sket... Cuma masa di kaunter utk ambil boarding pass ke Blantyre, imigresen dia mcm tak friendly, muka ketat. Once dah ok semua, baggage pun dah ok, saya turun ke bawah sementara menunggu kapal... sempat juga saya membeli akhbar tempatan. Sebanyak 10 USD saya keluarkan dari purse, dan baki dipulangkan dalam matawang south africa. Saya belinya kerana tertarik nak baca pasal Obama yang baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Presiden US. Sejurus saya menunggu di gate.. tertidur.. nasib baik tak terlepas flight.

Sebaik sahaja kapal SAA mendarat, saya dan saya yakin few visitor yang macam saya teruja dengan pemandangan gunung ganang disini. Menarik... dan besar2 gunung kat sini. Sesampai di Blantyre, untuk info, kawasan ini adalah kawasan tinggi, lebih kurang 1500kaki dari paras laut, negara dia penuh dengan gunung-ganang, scenarionya amat cantik disini, orang mengayuh basikal, lepak-lepak tepi jalan, kedai-kedai dia kecik-kecik, the best thing gunung ganang dia... tak boleh challage kat tempat lain kata En Onn... terutama antara yg terbesar di sini pergunungan Mulanje. Kerana kecantikan gunung mulanje itu, En onn sanggup membeli lukisan kanvas dari seorang tua yg dtg ke meja kami sewaktu makan di kedai yg berharga 22000 kwacha (150USD) sebagai kenangan africa katanya.

Bagi saya afrika adalah memang satu tempat yang mendamaikan.. Suatu ppemandangan kita takkan dapat lihat lagi di malaysia. Bumi dia masih fresh.. Orang-orangnya masih melakukan aktiviti secara tradisional.. belah papan guna gergaji contohnya... Orang disini kebanyakan masih ada lagi yg kerjanya kena perlu berjln kaki sejauh beratus km setiap hari... Sewaktu sampai, saya melihat ramai mereka membawa seguni arang diatas basikal dan berjalan kaki menolak basikal. En on memberitahu, ramai yang bekerja menjual arang secara haram, mereka akan mengayuh basikal sejauh 50kmtk ke destinasi pembakaran arang dan akan sampai semula ke blantyre keesokan petangnya. Cukup menginsafkan saya...

Ok.. sampai disini dulu. Saya belum boleh transfer gambar gunung dibelakang rumah saya. Tak dapat nak transfer sebab laptop ni tak ada memory card reader. Once availabe, I'll share betapa cantiknya bumi Malawi ini.

Salam,

Firdaus
Livingstone Building,
Blantyre
Malawi

Tuesday, January 20, 2009

Selamat tinggal Malaysia

Saya akan berpergian selama berapa purnama, meninggalkan yang tersayang, anak dan isteri. Beg, luggage semua sudah selamat di packed. Tinggal lagi berapa jam untuk perjalanan ke KLIA. Saya membilang masa dengan penuh debaran.

Saya bakal dikejutkan dengan budaya baru, scenario manusia dan alam sekitarnya yang baru. Kata Puan Mas, saya kena sediakan baju panas, berkemungkinan suhu akan turun lagi, kadangkala dibawah paras 16 darjah. Saya membeli barangan keperluan secara ala kadar, cukup dengan sebiji luggage besar yang boleh muat balqis dan umminya (kata ummi senang... kalo bila2 nak balik kampung), sedikit barang-barang kering..perencah goreng-goreng, dan tak lupa mie sedap :) . Sehelai jaket casual untuk keperluan ketika sejuk.

Saya sudah bersedia, menunggu masa untuk berangkat pergi. Tiket yang baru diperolehi pagi tadi mengkonfimkan perjalan saya hari ini. Balqis, sekarang sudah pandai bebel-bebel, ata..ta..taa.. dibalasnya bila kita melayan dia. Sikit-sikit sudah nampak dia boleh mengesot kedepan. Cuma saya risau akan dia jatuh katil lagi, baru saja beberapa hari baru ini terjatuh... Saya pesan kepada wife supaya tidurkan saja dia dalam baby cotnya. Mudah-mudahan semua selamat. Semestinya saya akan rindukan bebelan "atatatata" balqis bila disana!

Semalam saya menghabiskan masa seharian KLCC dan The Curve, lama jugak tiadak berjalan menghabiskan masa seperti itu. Lama saya berkeliaran di kedai buku kino (KLCCC), mph dan the borders (The Curve). Jumpalah satu buku programming untuk saya bawa kesana. Banyak pilihan dan harganya pasti mahal amat.. tapi semua buku import tak boleh nak lari dah harga dia. Knowledge lebih berharga dari sebiji buku.. kalau nak berkira-kira, tak wajar. Tapi saya hanya beli yang paling murah dan senang nak faham, mengikut kesesuaian bajet.

Di The curve, macam ada satu perasaan bila saya melalui satu kerusi berdekatan dengan surau dia. Di kerusi itulah kami (saya dan isteri) pernah duduk, dan waktu itu isteri tengah sarat mengandungkan Balqis. Banyak dugaan untuk kami waktu itu... maklum masih muda. Saya terbayangkan saya dan isteri di kerusi itu tengah berborak2. Seakan waktu itulah, saya masih mencuba untuk belajar menjadi suami yang penyayang...Saya biasa dengan kerja yang pulang melebihi 7pm keatas.. Bila isteri mengandung, banyak dugaannya.. kesabaran kita pasti teruji. Tak patut kalau saya melupakan memori itu..

Isteri membekalkan keropok goreng dan sedikit makanan dalam cabin bag saya, harap saya tidak kelaparan nanti bila transit di Joburg yang mengambil masa 5 jam. Sampai di Blantyre, En Onn akan bersedia menyambut saya. Ok Sudah beres..barang sudah pack, blog sudah update, sudah sampailah masanya untuk rilek2 dan menenangkan fikiran.

See what she said?




//Happy family was in the air//

Monday, January 12, 2009

Someone is leaving

I wrote a resignation letter to Mr Manager this morning. Actually, I want to write something more than that, specially for those man and all in behind the scene but I had no extra time for it...., therefore I let my resignation letter be a simpler one (or in other word I've copied it from other templates) instead of to explain the reason why for leaving suddenly. Heh heh heh. Thank you to my beloved wife, she assisted me.

Saya adalah berniat jahat kerana ingin menceritakan keburukan manusia pada asalnya. Not really memburukkan la.. menyatakan kebenaran adalah lebih tepat. There's no such top secrets among us. But it's possiblly yes, for some of us. Only that small... I don't want go too far then. Let's forgive it... that will be fair for everyone.

Whatever it is, I enjoyed learnt my past.. let it be! Today, it such a new call coming.. opened my future horizon. Once I stepped ahead, there's no way to look back! That's me when i said no.. i am no longer here. I tell you what, I really love this way... to remove my malayu attitude, learn something new among various colour of skins and shares with our peoples.. Feel like I just woke up a dream. By the next 3 days, I'll no longer here. Thanks my friend, thanks my enemy (opss.. if any), thanks everyone... I'll take care of myself dude!

It's no more crowded people on the train, long queue for the Mall lift, no more Oasis sandwitch breakfast , The Tepi Sungai lunch hour break and RM 3 car park. For me and my wife, this place gave us some sweet memories as we both spent quite lot of time here during 'berdating' (suitable for young parents like us) . My wife has to stop and drop me here at workday morning, and most of the time I must be her complaint listener against The Mall pak guard. I'll be laughing, when the time my wife told me that she don't like all the pak guards at The Mall. She sounds panic everytime a messy guard wistling, and some other time they come across to her, knock our car's door as well. All those thing will be ended soon.

That's all my two cents about some malay peoples of my office! I Feel suck when I try to write something in English...email, report, exam..whatoever. Actually, English is not my father 's choice.. not my choice.. but it's Pak Lah's regime choice. It's better to learn Arabic rather than English. Please apologize my grammar.

.. friendship never ending specially to raffcomm-ian.

Friday, January 9, 2009

Akan berpergian

Saya akan berangkat meninggalkan bumi Malaysia tak lama lagi. Ini ujian untuk isteri saya kerana pertama kalinya saya bakal berpergian jauh.Meng-away-kan diri ke satu benua yang belum pernah saya jejaki. Benua yang mepertemukan antara dua laut, lautan hindi dan atlantik, disitulah South Africa. Saya dijangkakan berangkat pada 20hb, pagi ini hanya 10 hari sahaja lagi yang tinggal untuk persediaan. Menurut Onn, saya kena menaiki dua flight, antara KL ke Johannesburg, dan akan transit selama beberapa jam untuk ke Malawi. Disana saya telah disediakan accomodation oleh pihak client, tak bimbang.

Selama beberapa bulan saya disadaikan disana, harap-harapnya saya masih dapat menulis blog lagi. Saya tak bimbangkan akan internet connection, cuma saya bimbangkan disana saya bakal berhadapan dengan jadual kerja yang tak menentu. Boleh jadi sehari dapat tidur hanya dua ke tiga pada certain keadaan, itulah yang Pn Mas bagitahu semalam. Dan menurut kata Onn, saya akan tinggal bersama dia, soal pengangukutan semua disediakan, jadi tak merisaukan sangat pasal tempat tinggal dan yang lain-lain. Ada orang gaji lelaki sekali katanya! Hah? Betul ke?

Dengan perjalanan ini mudah-mudahan saya dapat belajar banyak perkara mengenai hakikat menyesuaikan diri mengikut iklim, menonton gelagat manusia diluar sana, yang pasti bersyukur dapat menjejakkan kaki ke secebis dunia Allah nan luas ini ke tempat yang belum saya jelajahi. Semoga rahmat Allah sentiasa bersama saya di negara yang majoritinya beragama Kristian ini.

Di Malawi saya akan ditugaskan meneruskan kerja-kerja pembangunan billing system yang tengah gunakan di sebuah syarikat telekomunikasi yang kini sudah dibeli oleh kerajaan Malawi (asalnya syarikat itu dimiliki oleh orang Malaysia) yang terletak di Blantyre, bandar kedua terbesar selepas Lilongwe. Kat situ penduduknya ramai juga englishman yang berasal dari England dan orang pribumi kulit hitam pastinya. Tentang suhu, saya belum pasti lagi... tapi tengok pada weather forecast, saya agak sekarang ni musim hujan. CEO, Pn Mas Anida bagitahu, Blantyre ni kawasan bukit tinggi, sepeti kat malaysia kita Cameron..

Nice look juga Malawi ni kalu tgk pada gambar la. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=384134 . Biasalah negara mikin, pastinya ada kurangnya dari kita yang dah maju kedepan disini. Saya hari sebenarnya telah ini dipaksa bekerja, ada sebanyak 1700 pdf file yang status pending transaction oleh CTOS. Kitaorang ni kiranya dah jadi macam orang suruhan ctos, balik2 saya lah yang diassign untuk melayan email2 orang ctos. Nak itu nak ini.. memang keling betul!

Ni gambar accommodation dan pengangkutan kat sana yang Onn email saya semalam. Ok Bye. Masa untuk bekerja!

Wednesday, January 7, 2009

Freemasonry

Lama saya berehat dari menulis sekembali dari roadtrip baru-baru ini. Masa seminggu dua ni perlu dimanfaatkan sebaiknya, penat seh. Kebelakangan saya sibuk di ofis, balik-balik terus kepenatan. Awal pagi saya bangun kalau terjaga, saya bersengkang mata sejam dua untuk mengemaskini blog dan meng'google'. Tak sanggup untuk melihat kezaliman Zionis yang berlaku di Gaza hari ni berterusan, sampai satu masa saya berasa berat hati nak buka tv utk tengok berita. Balik-balik berita saudara kita di Palestin dibom dengan sikap Hosni Mubarak, PM Mesir dikatakan masih dengan sikap pro baratnya. Bila orang sebut Yahudi orang sudah arif mengenai kekejamannya, terhadap rakyat palestin, sebaliknya bila disebut Freemason, atau Zionis kefahaman kita agak kurang mendalam mengenainya. Baiklah saya cuba untuk menulis isu palestin in bermula dari awal kewujudan freemason. Saya mula minat mendalaminya bila saya terbaca sebuah buku mengai Illuminati dan Freemason tak lama dulu.

Kata-kata dibawah ini saya ambil dari tulisan seorang dari blog bagi menjelaskan apa yang berkait mengenai gerakan freemason dengan yahudi.

Freemason berasal dari 2 perkataan : Free – Bebas/Merdeka dan Mason – Tukang Batu atau Bangunan. Maka, jika digabungkan dua perkataan ini, ia membawa maksud Juru Bina Bebas. Ia merupakan sebuah organisasi Yahudi Antarabangsa yang bermatlamatkan menghancurkan kesejahteraan manusia, kehidupan politik, ekonomi, dan sosial negara yang ‘dimasukinya’.Selain itu Freemason bertujuan untuk merosakkan semua bangsa dan pemerintahan selain bangsa Yahudi. Antara tujuan awal penubuhan Freemason adalah untuk menyekat pengaruh ajaran Nabi Isa a.s dan menjaga keselamatan bangsa Yahudi.

Freemasonry dicetuskan oleh tentera salib yang pulang ke Eropah dari Jurusalem apabila kalah dalam satu peperangan salib. Sesetengah ulama Islam menegaskan adalah tujuan utama Freemason ialah mengambil kembali tanah Palestin dan membina kembali Haikal Sulaiman di bawah runtuhan Masjid Al-Aqsa, kemudian akan melebarkan pemerintahannya ke Syria, Iraq, Jordan, Mesir dan terus menuju ke Al Madinah di Arab Saudi. Zionisme antara gerakan nasionalisme Yahudi antarabangsa untuk kembali bersatu di Zion, (sebuah bukit di Jerusalem, Palestin) bagi membina negara haram Israel. Kongres pertama Zionis International telah diadakan pada tahun 1897 di Basle Swiss, yang dicetuskan dan dirancang oleh tokoh-tokoh Freemason. Hasil persidangan ini keluarlah 24 protokol rahsia yang dikenali dengan `protocols of the Elders of Zions'.

Protokol Zionis Yahudi ini telah terbongkar apabila seorang wanita Perancis mencuri senaskah buku itu dari seorang pemimpin tertinggi Freemasonary diakhir muktamar rahsia (Jewish Masonic Conspiracy) yang diadakan di Perancis. Dimana diantaranya disebut, cara pemerintahan; sebaik-baiknya ialah dengan menggunakan kekerasan dan keganasan bukan dengan perbincangan ilmiah. Bantuan-bantuan yang diberikan oleh bangsa Yahudi melalui agen-agen Yahudi akan memperkuatkan kaum Yahudi. Yahudi akan memerintah bangsa lain seperti bangsa itu memerintah negaranya sendiri, tanpa disedari bahawa mereka telah berada di bawah genggaman Yahudi. Protokol seterusnya boleh boleh baca disini. Malas sebenarnya nak hurai, kalau ikut hati nak saja copy and paste. Ia turut menjadi kontreversi hari ini, apabilaHarris Ford menulis dalam bukunya The International Jew mengenai penjajahan Yahudi dalam bangsa Amerika pada masa sama beliau adalah seorang pemodal terbesar yang menyokong kegiatan Zionis.

Kesamaan matlamat Zionisme dan Freemasonry sangatlah masuk akal disebabkan mereka mereka berasal dari nenek moyang yang sama yakni Samiri, yang membuang Taurat Musa A.S dan membina patung sapi betina agar dijadikan alat penyembahan kaum Yahudi. Ajaran Samiri ini merupakan ajaran Kabbalah kuno yang di zaman sekarang masih lagi dipelihara. Kitab yang dipegang mereka adalah kitab iblis bernama Talmud. Matlamat utama untuk membina Haikal Sulaiman dengan cara merampas Baitul Maqdis dan membina Haikal Sulaiman diatasnya, dan sampingan dari itu menyebar fahaman tidak percaya kepada mana-mana agama dan mana-mana tuhan.

Kita disini turut terpercik kesan sampingan Fremasonry apabila rakan-rakan kita di pihak satu lagi tengah terlibat aktif secara langsung dalam aktiviti sekularisma. Dilihat semakin berleluasa dan telah diprodukkan dalam pelbagai bentuk acara, budaya dan diselitkan dalam sistem perundangan kita. Contoh paling lemah Sister In Islam. Agama dan tuhan hanya terbatas kepada keperluan peribadi, kata pendapat kurang ajar meraka. Ini semua dek asuhan Freemasonrylah. Amalan keji seperti ni kelamaan akan mengotori jiwa pemimpin-pemimpin 'peliharaan' Zionis ini lalu dijadikan ia dasar pemerintahan. Pendapat saya mugkin tak tepat, tapi jika tengok pada dasar fahaman ini, ia telahpun lama menyelinap masuk dalam pelbagai organisasi termasuk organisasi berunsur kebangsaan dan kebajikan. Dan Brown, penulis novel "Da Vinci Code" telah mengutarakan beberapa simbol-simbol yang mungkin menandakan kewujudan persatuan Freemasonry.

Menjadi kejutan bagi kita, bila bakal pengganti PM ke-6 kita turut sama dikaitkan dengan prinsip kefreemasonnya, saya pun terkeliru sama ada benar atau tidak Num.Alif.Jim.Ya.Ba seorang anggota korporat kehormat Freemason Malaysia dikatakan sejak 1980an lagi. Kita semua keliru mengenai pendirian mereka mengenai Negara Yahudi. Tidak ada sebarang kecaman atau pendirian mengenai ini secara jelas. Memang diperakukan kebenarannya, Freemasonry pernah menjadi isu di Malaysia suatu ketika dulu apabila seorang calon politik didakwa ditaja atau menjadi ahli Freemason untuk cubaan menguasai hierarki pemerintahan negara kita di sekitar 80an. Menjadi persoalan untuk kita, sudah lamakah ajaran ini bertapak dalam parti yang berasaskan 'bangsa' itu? Walaupun sumber saya ini dipetik dari wikipedia, dan ada berkemungkinan sumber ini masih samar, tapi pada dasarnya saya boleh kata hampir benar, kerana gerakan ini telah tersebar semasa perang salib lagi dan ia digerakkan secara sulit hari ini setelah pengharaman di Bavaria, ditaja dan berselindung di sebalik badan kebajikan seperti Lions Club, Rotary Clubs dan pertubuhan politik yang ada hari ini. Siapa lagi kalau bukan orang seperti mereka itu untuk menganggotai kelab-kelab terkemuka seperti itu. Kebanyakan terdiri dari kalangan pembesar, tokoh2 politik serta MP dan usahawan korporat.

Ahli-ahli biasa dalam kesatuan freemasion ada kemungkinan tidak tahu menahu bahawa mereka sedang menganuti fahaman ini, ia teramat dirahsiakan oleh pemimpin-pemimpin tertinggi yang merupakan ahli Illuminati dalam organisasi seperti itu. Illuminati (berasal dari perkaraan Lucifer (iblis) ini tidak lain hanyalah satu ideologi yang berperintahkan pemerintahan tunggal yang tunduk pada tuhan (kononnya) mereka, iblis. Isunya, sejak ajaran Illuminati yang pada asalnya hanya menumpang dalam gerakan freemason, setelah diharamkan oleh kerajaan Bavaria , kini bukan hanya menumpang bahkan Illuminati telah sepenuhnya menguasai Freemason. Untuk lanjut baca artikel ini, ada kebenaranya.

Adam Weishaupt merupakan pengasas fahaman ini, seorang Freemason, Yahudi Jerman yang berfahaman Zionis. Mana-mana pergi mesti ada hubungkaitnya dengan Yahudi most of time. Kita boleh lihat ketiga2 istilah ni hampir sama matlamat. Bani Israel memang bangsa yang disisihkan Allah kerana menolak kebenaran, walaupun begitu tak boleh buta2 kata mereka bangsa jahat. Nabi-nabi kita dahulu asalnya dari bani israel juga. Walaupun kita hari ini tengok kaum yahudi zionis memang merupakan bangsa yang angkuh dan tak dok perikemanusian, kalau perumpaan kejahatan paling jahat sekali kita kata jahat macam yahudi. Tapi tak semua kaum yahudi yang menyokong Zionisme, mari sama-sama ubah mentaliti kita dari membenci bangsa Yahudi kepada membenci Zionis kerana bukan semua bangsa Yahudi ini perpihak kepada Zionis , hanya sebahagian golongan sesat yang menyembah Lucifer (Iblis). Golongan yang rosak ini yang mendajalkan dunia, menolak semua agama lain di dunia ini.

Saya suatu hari menonton cerita Schindler's List , kisah seorang Warga Poland yang juga anggota Nazi, bernama Oskar Schindler dalam sebuah tragedi paling hitam dalam gambaran kisah Orang Yahudi pada semasa rejim Nazi. Film ini bercerita bagaimana Schindler menyelamatkan 1100 orang Yahudi masa WWW II. .. Sedih sebenarnya tengok bangsa Yahudi yang kena siksa dan di bedil sesuka hati oleh Nazi. Yahudi zaman Hitler dahulu dipakaikan label putih dipergelangan lengan untuk pengecaman. Dibakar hidup2... dan macam2 siksaan dikenakan.

Yahudi Zionis kini telah pun belajar dari sejarah hitam yang menimpa mereka, Israel bangkit semula dari sebuah bangsa yang tertindas dengan pembinaan sebuah negara berdaulat yang bertuhankan syaitan. Bagi amerika dia bukan pengganas walaupun bunuh budak kecik dan orang tina. Tapi Islam terus kena label teroris. Sama macam Malaysia. skrg ni la.. sikit2 nak ISA, teroris.. pelampau.. extrimis... Biar gi lah kalu dia nak gila kuasa... kita duduk cara kita. Namun sama-samalah pakat doa semoga laknatullah Zionis ini lenyap dari mukabumi Allah ini, supaya orang lain nak wat senang pun bekerja, tak serabut. sepertimana hadis nabi di bawah ini,

Sabda Baginda SAW : "Tidak akan berlaku hari kiamat sehingga orang-orang Islam memerangi orang-orang Yahudi.

Kita dijanjikan satu bentuk kemenangan sebelum kiamat nanti. Insyaallah Dengan hadis ini, keyakinan kita kepada kemenangan di Palestin juga bertambah mudah-mudahan. Negara kita punyai dermawan yang ramai tapi belum melahirkan seorang pemimpin yang gedebe seperti Ahmadinejad. Kesnya sama saja dengan Bosnia dulu, cuma dunia kita sedang mengikut telunjuk Amerika yang mengiktiraf pendudukan Yahudi ditanah orang palestin itu sebagai halal termasuk lah 'pondan-pondan' yang ada di Malaysia. Gerakan Islam kita disini jangan berputus-putus menentang ideolgis2 sekularisma dan nasionalis yang sedang cuba memusnahkan bumi pengasingan agama dari kehidupan. Tidakkah itu satu bentuk pengzaliman kepada undang2 yang tuhan ciptakan. Negara kita ini sedang mengalami kerosakan akidah yang teruk dalam tidak kita sedar.

Mari mulakan pemulauan hari ini, elakkan dari beli barangan keperluan yang menyumbang kepada ekonomi Zionis terutama barangan harian, banyak sangat produk2 Israel yang kita dok guna pakai tapi tak diketahui. Sepatutnya kerajaan haramkan saja masuk dari bumi Malaysia ini.. nak buat macamana oleh kerana pemerintah kita hari ini tidak merasakan itu satu tanggungjawab utama. Sumber kita kini sudah banyak bergantung pada mereka, kerana sikap kita lebih banyak 'tak apa' dari mengambil sebarang alternatif. Baru hari ini diwar-warkan kerajaan lebih nampak bersungguh2 menjayakan kempen boikot barangan Israel namun sikap Pak Lah dan luncainya dikatakan tidak seagresif Mahathir dalam melontar teguran kepada barat. Malah tidak serius mana pun untuk membincangkan sebelum ini, Sudah dibuktikan (Harakah - 15 Mei). Kita berkempen untuk boikot tapi penerangan barangan jenama apa tidak diberikan sepatutnya. Mak nab yang dikampung saya mana tak tahu apa barang-barang yang hendak diboikot. Pada saya tak salah keluarkan satu iklan akhbar menyenaraikan barangan itu kalau serius. Apapun halangan untuk menjayakan misi boikot ini, cubalah sedaya upaya beralih beli kepada barangan selain dari syarikat yang menyumbang dana kepada Israel, Denmark dan negara2 musuh Islam yang lain. Apapun saya respek pada PPIM yang menyenaraikan semua produk dan aktif dengan promosi anti-barangan Israel.


Saya pasti akan mengulangi mendengar nasyid ini berulang kali ketika mengenangkan nasib saudara kita di Palestin, Thailand, Midanoa, Message from the fighters of god, naik raaaa dos terus bulu romaku ini...!!!!!!



Thursday, January 1, 2009

Perjalanan seterusnya

Kami ber'road trip' sekali lagi minggu ini. Kali ini ke Kota kelahiran saya. Saya tak ada masa yang panjang untuk menaip kerana ada lebih kurang 2 jam lebih untuk memulakan perjalanan. Bermula dari Putrajaya Central saya akan menaiki KLIA Transit untuk ke KL Sentral. Road Trip kali ini sungguh mencabar, kami semua (saya, balqis dan isteri) akan menaiki keretapi ke Tanah Merah.

Oleh kerana saya tak larat memandu, perjalanan kali ini sepenuhnya bergantung kepada public transport. Tiket untuk balik ke KL semula dah habis sebenarnya. Ini dinamakan roadtrip koboi kerana tiket balik KL masih belum di beli kerana kehabisan.

Wasalam

P/s : Di zaman manakah kita? Pertengahan atau akhir?