Feeds RSS

Monday, September 28, 2009

Macamana raya bro?

Assalam,

Dah lama tak mengemaskini berita, padahal kerja akunya tak ada lah sangat, bizi memikirkan pelajaran, pening dengan macam2 hal, biasalah kalau dah bekerluarga namanya... mcm2 komitment nak kena hadapi, sikit sebanyak terjejas moral, tak berapa nak cergas. Itulah cabaran namanya.

Oh.. ada berita baik. Tahun baik bulan baik aku berhajat nak memperdalamkan lagi dalam pengajian islam, cita-cita ini sudah lama terpendam dibenak aku ni. Kebetulan, minggu inilah aku kena duduk arabic placement test, sudah lama tinggal bahasa arab ni, boleh ke aku agaknya ni? Tulah, memang tak rugi sekolah arab dulu, asas bahasa arab yang aku ada ni, buat aku layak amik kursus Dakwah dan Usuluddin dekat MEDIU. Kursus ni just part time je. Takpelah aku nak belajar sampai tua. Jadi apa pun tak apa.

Degree in Math macam biasalah, kejap on kejap off, teruk betul perangai off on aku ni, portal USM pun dah berapa lama tak berlogin...malas betul melayan karenah online2... ada satu subjek tu aku nama aku tak ada dalam assingment list. Dah penat email lecturer tu, kata saja semua nak dionlinekan...email tak der pulak respon.... malas dah nak melayan, tune study aku pun dah lari... moral tak der beb, malas betul nak ulangkaji. Cuti raya berminggu2 tu tak ada buat apa2. Aku bawak je kehulur-kehilir notes dalam keta, banyak sangat la bro benda lagha ni.... dua tiga saaat je bukak buku, kejap je tangan merayap ke internet, kejap aku gi tv, kejap internet. Hapo nak jadi? Come on aku.. wake up.

Oklah, aku menerpaksa blah dulu ni... Ni gambar terbaru cik Balqis, ada tu dekat terengganu, ada tu gambar dia dekat open house my friend. Kalau nak layan lebih banyak gambar, add la daku di facebookmu cekedess(at)gmail.com. Selamat Hari Raya!

















Oak Ma Ten..

Thursday, September 17, 2009

Selamat tinggal ramadhan...

Assalam,

Tinggal lagi 3 ke 4 hari nak raya. Tahun ni balik ke Kelantan lagi ummi. Ini keputusan ummi, Tiap-tiap tahun pun kami beraya Kelantan dahulu....aku dek kerana tak mahu mana-mana tersinggung awal-awal dah bagi ummi buat keputusannya sendiri. Pada aku tak kisah pun beraya dimana dulu, asalkan balik jenguk orang tua tu. Tetiba ummi bertegas dengan keputusannya untuk balik Kelantan juga memandangkan family aku tu, mana ada sanak saudara kat Malaysia ni, kalau dah semua orang tak balik, mek hanya sambut raya dua tiga beranak tu jela, itupun kalau orang egypt balik. Moga ummi dapat pahala tak terhingga atas pengorbanan yang dibuatnya ini.

Masa balik puasa dulu, dah siap2 tnya kalau kami adik beradik bertiga tak ada yang balik, mek tak nak buat apa-apa untuk sambut raya, ketupat palas nasi dagang gulai itiknya tu. Selalu bertungkus lumus dia dgn masakan tradisi dia tu. Di sebelah kelantan, lemang dan dodol bukan kebiasaan. Melainkan aku, tak ada siapa pun boleh buat keputusan, tapi aku tak kisah sangat bab ni. Tak balik raya, hari lain pun boleh balik... orang tua-tua ni psikologi kena pandai treat, kalau tak nak cepat kena demam-demam, sakit sana sini kalau dgr anak-anak tak balik raya. Mana2 belah pihak pun sama, baik belah saya, baik belah ummi.


Teringin beraya Bahau.

Balik sini pula, tak sempat beraya dengan cucu, balik sana tak da orang balik beraya. Bahau masih belum merasa raya pertama dengan kami. Aku pulak teringin juga rasa kemeriahan belah Bahau dengan lemangnya, dodolnya. Kesimpulannya aku tersepit kat tengah-tengah.

Puasa Dah Nak Pergi

Sekejap je rasa Ramadhan dah dihujungnya... ibadah aku ni langsung tak meningkat-meningkat. teruk betul rasa. 10 malam terakhir tak da langsung semangat nak qiamullai. Mula-mula bukan bersemngat nak khatam quran, dah sampai tengah-tengah, tidur pun lebih. kenyang pun lebih. Asyik dok menghadap makanan sampai lupa nak beribadah. Tarawikh pun hancusss.. Sedih la weh..


Gath Iftar di noodles station

Fati sebagai host untuk buat gathering geng masa belajar dulu, facebook kadang-kadang tu bermakna jadi medium untuk benda-benda maccam gathering ni. Ramai geng-geng lama dulu, berkumpul. Untuk yang single2 tu mudah tak der bnyk halangan nak join gath mcm ni anytime.. tapi yg bekeluarga bnyk komitmen ni... nasib-nasib saja. Alhamdulillah boleh luang masa kerana kebetulan Ummi pun halfday haritu, boleh balik ambil balqis dkt taska, tempat kerja pun tak jauh dengan Alamanda. Terima kasih pada cik Fati.



Balqis dan playground

Balqis sekarang ni pantang nampak playground, mata melilau2.. kat mana pergi kalau tempat tu ada playground mesti kena bawak dia main kalau tak nak dia buat hal. Aduh macam-macam perangai anak perempuan sorang ni. Jalan pulak tak mahu, bukan tak reti , tapi dia penakut sikit, dah boleh la lepas-lepas tangan tapi tak nak bergerak pulak dia. duduk je situ sampai dia rasa tak balanced :)


Sekian dahulu, SELAMAT HARI RAYA dan MAAF ZAHIR DAN BATIN dari kami al-fatani sekeluarga (Firdaus, Leen & Balqis).

Oak Ma Ten..

Ragam Datuk Nazak



Sunday, September 13, 2009

Lemak manis santan kelapa

Lagu ni sedap didengar untuk sapa yang suka lagu-lagu rakyat memang tak bosan, ada macam-macam alat musik diguna yang best aku suka bunyi-bunyi gamelan dia...


Lemak Manis - Roslan Madun


Lemak Manis (Lagu Rakyat)
Roslan Madun

sopan -santun,
anak melayu,
senyum terukir ...
senyum terukir ...
bila disapa.

dalam pantun,
kukirim rindu,
rindu mengalir ...
rindu mengalir ...
di dalam kata.

chorus:-

lemak manis ... alah amboi-amboi,
santan kelapa ... alah amboi-amboi,
kupandang- lah manis ... alah amboi-amboi,
anak siapa? ... (2x)

pohon sena,
pohon meranti,
di tengah-tengah ...
di tengah-tengah ...
buluh perindu.

adik di sana,
abang di sini,
di tengah-tengah ...
di tengah-tengah ...
rindu menderu.

(chorus)

hujan di hulu,
tak reda-reda,
ribut lah turun ...
ribut lah turun ...
bertalu- talu.

abang di hulu,
adik di kuala,
kuhanyut rindu ...
kuhanyut rindu ...
dalam perahu.

(chorus & end)




Oak Ma Ten..

Thursday, September 10, 2009

Bila orang bercakap mengenai baju raya

Assalam,

Apa khabar teman,

Ramadan sudah pun hampir kepenghujung, baju raya tahun ni macamana? pasti ada yang dah siap ditempah sebelum ramadhan lagi tapi aku dan isteri belum bercadang nak beli apa pun. Agaknya ummi pun sudah sampai ke tahap tak kisahnya tentang hendak berbaju raya ni. Apa nak buat, ekonomi tahun ni merundum teruk. Tambah lagi isteri yang bakal melahirkan anak ke dua kami dipenghujung tahun ini nanti.

Ada seorang kawan masa belajar di sekolah rendah dulu. Nama dia Ibrahim. Dia anak yatim... tak macam aku yang ada ayah. Keluarganya susah mungkin lebih tegar dari keluarga aku. Seingat-ingat aku baju sekolah dialah lah yang dijadikan baju rayanya, dek kerana tak ada sangat baju baru untuk dipakai. Itu cerita ibrahim, berbezanya dia dengan aku, disekolah dia tercicir..ikut pelajar bermasalah, merokok. Aku kalau tak kerana mek yang buta huruf tu dok paksa siang malam mengaji.. pasti tercicir sama. Orang kata kalau kita baca quran selalu hatinya cerah. Mungkin ada cahaya yang mengiringi jalan aku untuk sampai ketahap ini. Kesian Ibrahim, entah apalah nasib dia sekarang...

Walaupun aku ni tak setegar keluarga Ibrahim, tapi kami pendatang dimata orang. Duit sentiasa tidak cukup untuk memenuhi kehendak kami adik beradik tambah lagi musim perayaan dulu hendak masuk waktu musim buka sekolah. Baju raya yang sudah bertahun dalam almari itulah yang menjadi penyeri raya sehingga dua tiga musim. Mek memang sengaja telah siap-siap beli saiz yang besar. Bermula saat itu aku langsung tidak kisah akan baju raya, kalau kakak aku dibeli baju baru, aku tak berhajat untuk ada baju baru. Aku hanya sangat berhajar nak kumpul duit raya, untuk beli mercun. Sebagai budak-budak dizaman tu, orang yang memiliki mercun umpama raja, kanak-kanak lain akan mengekori sahaja kemana pergi untuk bersama-sama berseronok. Tapi itu dulu...

Balik hari ni, masuk kealam ibubapa ini, aku rasa tak sampai hati untuk anak kita tak berbaju raya dihari raya. Mek dulu-dulu dia tak mampu, tak apalah, itu sebab bila masuk sahaja raya sekarang ni, dia selalu tanya aku, baju raya dah beli ke abe... dalam kepalanya dia memang berhajat untuk belikan untuk aku. Kesian pulak bila tengok dia bersusah payah, tapi mek kini bukan mek dulu... jauh berbeza. Sudah 2 tahun mek membeli baju raya untuk aku. Aku rasa terharu, melihat gelagat mek, bila nak masuknya raya. Mulalah dia tanya dok menanya aku, baju raya macamana. Excited dia hendak belikan cucunya Balqis baju raya. Dah dua pasang dibelinya... kedua-duanya pink. Aduh boleh tahan jugak citarasa mek.

Salam 21 Ramadhan.












beraya pakai baju sekolah.

Oak Ma Ten..

Tuesday, September 8, 2009

Luahan seorang ibu. sayu dipenghujung ramadhan



Hargai pengorbanan ibu bapa anda sementara mereka masih ada..

Salam 16 Ramadhan.

Oak Ma Ten..