Feeds RSS

Saturday, April 25, 2009

Beli PowerBook

Lama betul menunggu peluang untuk update blog. Terima kasihlah pada yang bertanya dan tinggalkan komen2. Dimana hendak saya mulakan ceritanya..

Powerbook pun sudah cukup
Pada suatu hari ketikamana saya berjalan-jalan seorang diri di sebuah plaza, tiba-tiba saya telah terbeli PowerBook ini, ini sebenarnya barang lama tapi masih dalam kategori good condition. Sungguh dia idaman hati saya sejak belajar di kolej lagi dan cukuplah dengan apa yang saya dapat ini, cukup untuk buat kerja, dek kerana kerja saya ni lebih menghendakkan saya pakai UNIX. kalau fikir nak yang bagus-bagus, nak berstail-stail mcm orang dah lama saya terbeli macbook pro. Maka cewah la jugak, ini konon-konon first time taip blog guna mac. 3-4 hari jugak la nak bagi hilang kekok. Itulah, kalau kat window asyik dok mengright-click je benda-benda. My wife sudah boleh berseronok lah dengan laptop Dell dia tu...

Ke pesta buku.
Pagi isnin saya merayau-rayau di PWTC, entah... tak tahu nak hala kemana. Seperti yang difikirkan ada baiknya saya ke Pesta Buku... dah sampai kesana, macam2 pulak fikir hendak dibeli. Memborong buku sakan jugak... sekadar percubaan untuk meniaga online. Selepas deal dengan pengedar dia, dapat la sikit pada harga borong. Kedai online saya yang bakal dinamakan eSHOPPY ini akan dilancarkan pada bila-bila masa dari sekarang. Sabar & Tunggu OK..........

Ke pesta buku lagi
Hari sabtu semalam, ke pesta buku lagi, kali ni dengan balqis dan umminya. Tak seronok langsung, orang ramai macam ulat. Nak bernafas pun susah.... Humaira bukan boleh duduk diam kalu tempat panas2 mcm tu. Mula la garu2 kepala... pusing kiri pusing kanan. atlast, Ummi Balqis saya sudah dapat dia punya terjemahan Al-Quran kecik, jgn main-main kaler pink lagi, novel Salju Sakinah dia dan Memoir Seorang Giesha. Saya sempat sambar satu Kamus Dewan. 30% diskaun, not bad. Lepas ni boleh la bercita2 untuk menaip novel pulak... hacceee. Poket sudah kering, hati sudah gembira, terus saya ajak ummi Balqis balik. Penat bukan sebab lama berpusing, tapi penat dengan sikap orang Malaysia yang tak mahu beri laluan pada kita yang bawak anak kecik. Penting diri sendiri betul orang kita.

Babby sitter
Saya seminggu dua ni menagasuh balqis saja kerja nya. Minggu depan tak tentu lagi ni? 10hb Mac ni entah jadi ke tidak ni?

Berniaga lembu
Berkesempatan juga saya pulang ke Kelantan melawat keluarga tersayang. Bukit Bunga masih tak banyak yang berubah, tetap sama seperti dulu. Cuaca sangat panas. Tak tahan dek kerana pembawakan suhu di Blantyre... Saya menyatakan hasrat untuk menternak lembu pada mulanya, tapi dek kerana masalah tempat saya dicadangkan untuk hanya berniaga lembu, ayah sudi membantu dari segi penjagaan dan beli lembu. Bela semingu lepas itu jual. Mudah-mudahan ini pun berhasil la juga.

Apa khabar orang Malawi
Apa khabar Jean Kalampa, Maganizo Kawiya, Mike, Anthony dan kawan-kawan yang lain? Sebelum balik, Jean sempat menghadiahkan saya 2 ukiran patung seorang tua afrika. Sangat cantik dan berterima kasih, sungguh dia seorang teman yang friendly. Saya membalasnya dengan sekeping kad buatan tangan, kat Malawi cenderahati macam itu boleh dibeli dari penjual jalanan.

Teringat Minah Johannesburg
Encik Wan, peniaga bunga batu di Johannesburg, berkahwin dengan Mat Salih South africa pada asalnya, banyak memberi tunjuk ajar kepada saya, kemana untuk saya berjalan, jalan mana yang kena saya guna kalau tak nak kena rompak. Memang betul, sepanjang 2 malam saya bermalam di Bandar Sandton, tak ada apa2 yang tak baik berlaku. Terima kasih atas nasihat beliau. Saya merindukan saat merayau-rayau di Mandela Square... ada seorang minah mat salih ni, dia say hi, then bila dia nampak saya pegang kamera, terus dia tanya nak mintak tolong ambik gambar. Maka dapatlah saya tangkap sekping gambar di Mandela Square tu... Alangkah bagusnya kalau ini yang berlaku ditempat kita. Shopping mall kat Mandela Square tu sangat hebat, mungkin lebih besar dari Midvalley. Kat dalam banyak dijual barang antik kepunyaan mat salih. Wah.. sungguh terasa nak beli, tapi harga kita kalau nak banding duit kita tak berbaloi.

Ok, got to go. Hingga bertemu lagi my friends tiger and pooh.....

1 comments:

Sharina Sharudin said...

power book tu laptop ke?
ke buku?
hmmm...
musykil2..

Post a Comment

Terima kasih, komen dan pandangan dialukan.