Feeds RSS

Wednesday, August 19, 2009

Postgres dan MySQL dan ke-enterprising-nya

Banyak kalau nak kena compare, tapi aku pergi kepada kesimpulan terus. Kerana aku lebih suka postgres sebab aku sudah terbiasa dengan sybase ASE, dengan postgres pun boleh support partial indexing. Kegunaan partial indexing ni bilamana kita nak query dalam conditon where clause terdapat dua atau lebih conditions, querynya lebih cepat di execute.

Query akan lebih laju itu yang penting. Komplen aku mengenai kedua dua jenis database ni, amat tak seswai untuk kegunaan enterprise. Lebih-lebih lagi mySQL, kerapkali berhadapan dengan data crash issues. Bab ni aku belum try dekat postgres lagi, tapi mengikut pembacaan aku ramai yang kata postgres ni ok dalam menyokong server load untuk insert update ni.

Fungsi kegunaan yang terbaik untuk kedua2 database ini bila aku buat analisis, sangat realiable untuk buat web application yang tak memerlukan banyak orang insert update. Lagi banyak user yang nak insert update lagi risiko database tu untuk jadi gila. Silap haribulan, meletop server.. hahahhaha lawak saja tu. tapi yang pasti, kebiasaannya server akan down. Compared to Postgres, MySQL memang ternyata laju untuk query select sahaja. Tapi jangan silap tanggapan yang postgres ni slow sebab featurenya yang banyak tu, kita boleh create stored procedure, buat partial indexes, union dan statement yang lebih ringkas.

Jadi above all, untuk enterprise punya projek, kita tak boleh nak compare dengan opensource punya barangg.. tak boleh nak bawak bandingan macam tu, open source DBMS tu sekadar buat projek ringan-ringan saja. Macam sistem yang ada dekat telco, banking tak termampu ditanggung oleh opensource.

Untuk enteprising kan sesuatu projek, pada pendapat aku dan ramai juga yang setuju, Sybase ASE terbaik. Sori kalau ada penggemar microsoft disini, Sybase boleh support kebanyakan OS yang ada kat pasaran termasuk SUN OS, aku pun guna window juga jarang-jarang. Tapi sybase powerrr ribu kali ganda power... harganya mahal sikit dari MSSQL, tapi aku download free je untuk developer edition. Kalau untuk kegunaan development boleh la.

Harap artikel ini membantu mereka yang masih keliru dengan kegunaan DBMS opensource dan enterprise.

Hingga bertemu lagi.


Oak Ma Ten..

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih, komen dan pandangan dialukan.